Семейство Хироюки от Япония “осинови” първото щъркелово гнездо в Баничан, гледат го на живо от 9000 километра

Японското семейство Хироюки е “осиновило” първото щъркелово гнездо под постоянно видеонаблюдение в България. Това съобщи за вестник “Струма” Димитър Попов, председател на БДЗП – Гоце Делчев.
Гнездото се намира в село Баничан, на 5 километра от града, и е едно от 11-те в селото. Японското семейство е проявило интерес към инициативата “Осинови щъркелово гнездо” на дружеството за защита на птиците и читалището в Баничан. Те се свързали със секретаря на културната институция и пожелали да извършат символичния жест.
“Първоначално не мислехме да даваме точно това гнездо за осиновяване, но след като те проявиха интерес, като знак на дружбата между двете страни решихме да е нещо по-специално и преценихме, че това ще е тяхното гнездо. Те са намерили символика в имената на щъркелите. Г-н Хироюки е свързал Изгрев с неговата страна – Страната на изгряващото слънце, а Пролетка – с красива жена”, обясни пред наш репортер Попов и допълни, че семейството са дали обещание през лятото да посетят “дома” на Пролетка и Изгрев лично. А дотогава може да гледат какво се случва с тях на живо от над 9 хиляди километра разстояние.
До момента са осиновени 11 гнезда – 10 в Баничан и 1 в Хаджидимово. Осиновителите са от Благоевград, София, град Меричлери и Баничан.
“Всеки може да осинови гнездо. Кампанията продължава”, заключи председателят на гоцеделчевския клон на БДЗП.
ВАСИЛ НИКОЛОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *