Семейство художници от Кюстендил си подари изложба за рождения си ден

Живописни платна и инсталации показаха в кюстендилската галерия семейството художници Асен Евтимов и  Мария Тупарова-Евтимова и с това отбелязаха рожден ден, и двамата навършиха 66 години. Мария Тупарова е учредител и член на представителството на СБХ – Кюстендил. Носител е на множество награди, нейни творби са притежание на държавни галерии в България и частни сбирки в 11 държави. От 2014 г. е доктор по ергономия и дизайн, а от 2016 г. и професор.

Съпругът й Асен Евтимов е роден в планинското село Раково, Кюстендилско. Ученик е на кюстендилския художник Венко Петров в периода 1965-1967 г., след което учи в Художествена гимназия – София.  „Аз представям инсталации, това е нещо по-различно. Винаги съм се стремял, когато създавам нещо, да му дам смисъл”, каза при откриването Евтимов.

От години той работи в областта на запазения знак и концептуалното изкуство. Дългогодишен преподавател е в Педагогически колеж – Дупница, а от 1994 до 2000 г. е заместник-директор на колежа. От 2001 г. работи като старши експерт по изкуства в РУО – Кюстендил.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *