Сенатът прие резолюция за отмяна на извънредното положение в САЩ

Сенатът на САЩ прие предложение за прекратяване на действието на обявеното от президента Доналд Тръмп извънредно положение по южната граница. Мярката бе приета от контролираната от Републиканската партия горна камара на Конгреса с 59 срещу 41 гласа, съобщава БТА. 12 сенатори републиканци се опълчиха на президента, който се зарече да наложи вето в лаконичен туит след гласуването: „ВЕТО!“. От встъпването си в длъжност Тръмп не е използвал това свое право.

Това е второто поражение за държавния глава в Сената за последните два дни. В сряда сенаторите одобриха резолюция, целяща спиране на американската помощ за водената от Саудитска Арабия коалиция във войната в Йемен.

С обявяването на извънредно положение, Тръмп искаше да намери алтернативен начин да осигури милиарди долари за финансирането на стената по границата с Мексико за спиране на нелегалната имиграция, след като Конгресът отказа да му отпусне тези средства. По-рано резолюцията за отменяне на извънредното положение, обявено от Тръмп на 15 февруари, бе приета и от Камарата на представителите, която е под контрола на Демократическата партия. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *