Сензацията на кушиите в Симитли! Магарето Барут засрами всички

Сензацията на кушиите в Крупник, магарето Барут от Черниче изтегли 8 тона- трактор и шейна с жито. Десетки конe и техните стопани  взеха участие в традиционните конни надбягвания, организирани от община Симитли за поредна година на Тодоровден.
В надбягванията най – бърз бе Стойчо Методиев. Втори останаха Мариан Стойнев и Крум Руменов.  Хубавото време докара стотици  жители на общината  и тази година в местността „Беглико”за  зрелището с конски сили.  На празника присъстваха кметът Апостол Апостолов, председателят на ОбС Симитли Владимир Христов, кметовете на селата, от които са най-многобройните участници в кушиите – Полена, Крупник и Черниче и много гости.

В състезанието по теглене на товар в лека категория Петър Траянов и неговият кон бяха първи, като в каруцата бяха натоварени 600 килограма товар. Втори остана Божидар Христов, а трети най-малкият участник- 9-годишният Георги Попов. Общо 500 килограма фураж и жито награден фонд си разделиха участниците от леката категория.

В тежката категория конят на Стоян Стоянов-Берко от Симитли  грабна приза за теглене на товар. След него се наредиха Любен Илиев и Борислав Борисов и двамата от село Полена. Над 700 килограма фураж и жито получиха конете в тази категория като награда.

При награждаването бяха отличени най –малките участници в тегленето братята от Симитли Георги и Стоян Попови. Техният дядо Стоян Попов на 70 години пък беше отличен с награда най- възрастен участник.  Единственото момиче осмелило се да се състезава сред всички мъже, 17-годишната Мария Далева от Симитли  взе приза за най-смел участник.

Най- атрактивен участник бе Борислав Борисов, който за поредна година е с кон впрегнат на собственоръчно направена двуколка. За най-гиздав бе отличен конят на Добромир Кюпов.

Атракция на състезанията както винаги беше и Марио Димитров от Черниче, който участва в трите състезания с „най-бързото” магаре в община Симитли. Барут засрами всички, като издърпа 8 тона товар без да се плаши.

Преди състезанията отец Величко и отец Бисер отслужиха света литургия, благословиха стопаните на чифтокопитните, захраниха животните.

Кушиите на Тодоровден се превръщат в празник не само за стопаните, но и за жителите на близките села. Трибагреници се развяваха през целия ден, красиво облечени момчета в носии, придаваха още по- голяма празничност на събитието, което е едно от най-интригуващите за зрителите.

Десетки жители на симитлийска община се стекоха и  в Брежани, за да наблюдават конското препускане из Пирин на Тодоровден. Кметът Благой Стефанов бе организирал прекрасен празник в местността Св. Тодор край селото. Изключително шоу сътвориха ездачите, които бяха направили специален маршрут през планината и преминаха през малки пътечки. Първенец в надбягването там стана Томи Благоев, който за поредна година покорява Пирин със своя кон.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *