Сепаратистите отново са мнозинство в парламента на Каталуния

Трите сепаратистки партии в Каталуния са на път да си възвърнат абсолютното мнозинство в регионалния парламент след проведените регионални предсрочни избори. Въпреки че първа политическа сила в новия парламент е партия „Гражданите“, която се бори за запазване на целостта на Испания, мнозинство в него ще имат симпатизантите на отделянето на Каталуния от Испания.

Либералната партия, предвождана от Инес Аримадас, получава 36 места в 135-местния каталунски парламент, показват официални резултати от обработването на данните от 87,2 процента от изборните секции.

Листата „Заедно за Каталуния“ на сваления от власт каталунски ръководител Карлес Пучдемон получава 34 места, а Републиканската левица на Каталуния на неговия бивш заместник Ориол Жункерас, който бе вкаран в затвора, получава 32 места. Заедно с антикапиталистическата партия Кандидатура за народно единство (4 места), трите сепаратистки партии ще разполагат с общо 70 депутати, което им гарантира отново абсолютно мнозинство в регионалния парламент.

„Каталунците, които не желаят отцепване на областта им от Испания, показаха, че са по-многобройни и че сепаратистите „вече не могат да говорят от името на цяла Каталуния“, заяви водачката на листата на борещата се за запазване на целостта на Испания партия „Гражданите“ Инес Аримадас, съобщава offnews. Нейната партия, създадена през 2006 г. именно с цел да се бори срещу националистите в Каталуния, стана първа политическа сила в парламента след вчерашните избори с 37 места. Досега тя разполагаше с 25 депутати.

Каталунският изборен закон гарантира по-голяма относителна тежест на гласовете в по-малките населени места, където сепаратистите имат силна подкрепа. По тази причина трите сепаратистки партии са с по-малък процент от гласовете, но получават абсолютно мнозинство в регионалния парламент като брой места (70 от 135).

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *