Ще се радваме на много топъл септември, чакат ни тропически нощи

Предстои много топъл септември, времето ще е идеално за море. Такава приятна прогноза поднесе климатологът Георги Рачев в ефира на Би Ти Ви.

Бургас предлага чудесно време чак до 19-и септември, предстои само малка промяна с облачета, заяви синоптикът.

Тропични нощи се нарича, когато и сутрешните температури не падат под 20 градуса. Чак след 18-19-и може да има валежи и застудяване, прогнозира Рачев.

Лятото е най-дългият сезон в България, напомни климатологът.

Все пак наближаваме есенното равноденствие и полъхът на есента се вижда по по-ниските сутрешни температури, няма го този задух, много е приятно, продължи той. Но с уговорката, че все пак не може да имаме очаквания като за времето в Гърция с “монтираното” отгоре слънце и удължаване на сезона до октомври, както обясняваше министър Ангелкова, вметна той.

Този път леко се различават американските и европейските прогнози и заложената температурна норма. Но при прогнозите и на двата центъра у нас ще е по-топло от нормите, обясни Рачев. Целият септември става за почивка, обобщи той.

От юли България е разделена на две – Източна, където почти не вали, и Западна с нормални валежи. Така перничани най-после ги изкъпахме, сега ще имат вода цялата зима и напролет. Задава се обаче безводие на изток, особено по поречието на Камчия. По цялото Черноморие рискът от безводие е голям с изключение на най-южното. До 17 септември, т.е за следващите 10 дни се очаква само в планините да капне.

Чак до януари продължава прогнозата за валежи под нормата. Няколко неефективни ВЕЦ-а точат нашите язовири, трябва да се уплашим от предстоящото безводие и да управляваме по-умно водите си, призова доц. Рачев.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *