Топ теми

Браншът закъсва за работна ръка, сервитьорите са кът

2223-ма от община Кюстендил са без работа, сочат месечните данни на Бюрото по труда.  От структурата отчитат равнище на безработица от  8,6 %. В същото време се търсят квалифицирани кадри. В планинската  община Невестино без работа са  84 активно регистрирани, или нивото на безработица е 13,6 %. В най-малката за региона община Трекляно равнището на безработица е 11,1%.
От Бюрото по труда уточняват, че 1312 безработни са без специалност и професия. Най-много свободни работни места са заявени в сферата на образование, хотелиерство, ресторантьорство, преработваща промишленост, административни и спомагателни дейности, водачи на моторни превозни средства и други. „Работя като сервитьор, но заплатата е значително ниска и затова съм принуден да докарвам допълнително пари и на още едно работно място. С трудово възнаграждение от 600 лева, давано на два пъти, и две деца няма как да се справя. Действително към заплатата се добавят и бакшишите, но те не са постоянна величина и няма как да се планират към семейния бюджет. Още повече, че ние си ги разделяме по-равно с колегите. Хубавото е, че срещам разбиране от работодателя и той съобразява графика, за да мога да търся препитание и на друго място”, коментира сервитьор с години в бранша. „Действително срещаме изключително затруднение с кадрите за ресторанта. Опитваме се да създадем всичките необходими условия, осигуряваме храна, но трудно се намират квалифицирани хора”, обяснява  ресторантьор . Любопитни са и обявените свободни работни места на трудовата борса за медицински сестри. Търсят се 50 кандидати, и то с владеене на немски език.
От общо регистрираните безработни специалистите са 513. Под 200 човека, или 195 са висшистите, 817 лица с начално образование са без реализация на пазара на труда.
Регистрираните безработни лица от рисковите групи към края на септември са 1318 жени, 164 с намалена трудоспособност, 830 лица са над 50-годишна възраст, 889 лица са регистрираните прoдължително безработни.
Заявените работни места през месец септември са 202, от които на първичен трудов пазар 193 и субсидирана заетост – 9.
На територията, обслужвана от дирекция „Бюро по труда“ -Кюстендил на работа през септември са постъпили на работа 222 безработни лица, от които на първичен трудов пазар 216, по програми за обучение и заетост и ОП „Развитие на човешките ресурси“ – шестима.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *