Сервитьори зарязват кръчмите, стават спасители на морето

15 кюстендилски младежи преминаха изпит на градския плаж в Кюстендил, част от обучението за водни спасители. „След изпита ще определим кои от явилите се ще влязат в обучителния курс, който ще продължи до десетина дни”, поясни Николай Велчев, експерт по водноспасителна дейност при БЧК. Задължителното условие да се допуснат бе да са навършили 17 години.

„Основният курс е за басейни и плаж. Ако човекът ще ходи да спасява в Щатите, те имат малко по-други концепции за водното спасяване, поради което нашите са търсени и си намират 
сравнително лесно работа”, споделя 23-годишният Симеон Спиридонов.

„Записах се, тъй като само от тук мога да получа сертификат. Смятам в края на този месец да се хвана като спасител на морето. В Кюстендил имам работа като сервитьор в ресторант – получавам чисти 600 лева без бакшишите, те варират от 2 до 10 лева дневно, но ще изляза в неплатен отпуск, тъй като мисля да изкарам повече пари. На морето, знам от приятел, всичко е подсигурено – храна и квартира, така че аз като не пуша, разходът ми ще бъде почти нулев”, споделя Симеон.

„Допреди няколко години тази професия не е била толкова примамлива, защото заплащането не е било добро. Това обаче се е променило през последните 2-3 години. Сега и аз знам, че един спасител започва работа с 1200-1300 лева месечна заплата, като работодателите осигуряват храна и квартира”, коментира друг, явил се на изпита – Митко.

ГЕРГАНА ИВАНОВА15 души поискаха да станат водни спасители

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *