Сериозни промени за шофьорите: Глобите намаляват, синият талон отпада, фишът става 2 в 1

Глобата за нарушение на пътя се намалява с 30%, ако шофьорът плати в 14-дневен срок от връчването на фиша. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, приети от Министерския съвет на 9 септември, предава Марица.бг.

Според измененията в норматива синият талон към шофьорската книжка ще отпадне.  Ако вече е издаден, шофьорът има право да не го носи у себе си.

Друга промяна е, че фишът ще изпълнява едновременно две функции – ще служи за установяване на нарушение и за налагане на наказание.

Единният фиш ще се издава от пътния полицай, без да е необходимо последващо връчване. В определени от закона случаи с фиш ще може да се отнема книжка, както и контролни точки.

Обжалването ще става в районния съд в 14-дневен срок от връчването.

При неправилно паркиране фишът ще може да се издаде и в отсъствието на нарушителя. В този случай той ще е на името на собственика на колата, а когато има вписан в свидетелството за регистрация ползвател – на него. Създава се възможност за налагане на имуществена санкция и в случаите, когато моторното превозно средство е собственост на фирма.

За да се избегне субективният фактор, тоест катаджията на пътя да се поддаде на изкушение при определянето на глобата, се обмисля налагане на най-ниската стойност. Въвеждането на това правило ще стане с указание в рамките на Пътна полиция.

От Антикорупционната комисия обаче повторно не съгласуваха предложения от правителството законопроект в една от частите му. Още през юни от КПКОНПИ откриха корупционен риск в 5 от предложенията. Две от тях са отстранени. Другите обаче за втори път не са били взети предвид от правителството.

Според антикорупционната комисия не е редно един и същ полицай да издава фиш и да налага наказание, защото така се концентрира много власт и има предпоставки за рушвети. Втората слабост, която не е отстранена, е за свидетеля на нарушението. В закона е предвидено да е един, който обикновено е колегата на униформения. Според КПКОНПИ трябва да са двама. Третата слабост е за неправилно паркираните коли. Предвижда се фишът да влиза в сила от момента, когато е поставен на превозното средство. Той обаче може да бъде скъсан от минувач или отмит от дъжд например, за което нарушителят не носи вина и така няма да е уведомен.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *