Сесията на ОбС – Благоевград започна и завърши с шоколадови бонбони! Главният секретар на община Благоевград стана баба, почерпи за внуче

Община Благоевград ще подпише меморандум с националната компания „Индустриални зони“ ЕАД за закупуване на терен, върху който да изгради индустриална зона. Решението бе взето вчера на сесията на местния парламент с гласовете на 30 съветници, като бе внесено като извънредна точка в дневния ред от кмета Атанас Камбитов.

„Разговори по темата водим от доста време с правителството и решението бе взето с огромната подкрепа на премиера. Подробностите ще са ясни до 15-ина дни, затова в момента не мога да влизам в по-голяма конкретика“, каза градоначалникът по повод въпроси на съветници за мястото на евентуалното изграждане на държавна бизнес зона със съответната инфраструктура за привличане на инвеститори. Камбитов само отбеляза, че тъй като общината няма свободни подходящи терени, става дума по-скоро за закупуване на частна земя. „Има финансов ресурс, който правителството насочва към Благоевград в сериозна конкуренция с още доста общини и трябва да сме благодарни“, посочи кметът в отговор на декларация на съветника Калоян Ханджийски, че ще гласува „против”, тъй като от предложението не ставало ясно коя община се визира и утре можело тази индустриална зона да се направи в Кочериново. 

Местният парламент даде зелена светлина на кметския екип да кандидатства с проект за основна реконструкция на сградата на читалище „ Н. Вапцаров“, в която се помещава и Камерна опера. Тя не е ремонтирана от години и покривът на много места тече, при мокро време стълбището се превръща в река и голяма част от оборудването, включително и органът, са застрашени от съсипване. „ Предвиждаме реконструиране и модернизиране на залата и сцената, подмяна на дограмата, ремонт на част от покрива и ВиК инсталацията, на отоплителната система…“, изброи залегналите в проекта за около 3 млн. лв. строителни мероприятия зам. кметът по европейските проекти Зорница Кралева.

Кметът Камбитов допълни, че преди година общината бе изготвила проект за ремонт на стойност около 1,5 млн. лв., който щеше да е частичен, но се отказа от него, за да се направи пълно обновяване на сградата, която е една от емблемите на Благоевград, и допълни, че екипът му се надява на максималната финансова помощ от фонда за устойчиви градове по ОП „Региони в растеж 2014-2020” в размер на 85% . Той се възползва от темата за ремонтите и отбеляза, че в момента в почти всички училища текът такива, при това без общината да харчи от бюджета си, защото са със средства от МОН.

Най-широко дискутираният въпрос на вчерашната сесия бе искането Мощанската къща в кв. „Вароша” да се извади от фонда на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград и да се предостави на 26-годишната собственичка на „Пъпиаш“ ЕООД Надежда Червенкова за първото училище по мода от италианската верига „Sitam”, чийто единствен представител за България е тя. Близо 40 минути съветници и управленски екип отделиха на искането на младата дама. Дискусията откри червената съветничка Гергана Янчева: „Мощанската къща е единствената в кв. „Вароша“, запазена в автентичния й вид, а предложението е от рода „Една жена мина и си хареса“. Къде ще отидат децата от школите, които досега работеха там? Ако общината иска да партнира на „Пъпиаш“ ЕООД, има достатъчно свободни къщи във „Вароша“, които може да предостави за развитието на идеите: „Куклите“, къща „Техника“, частната „12-те стола“ също е свободна и собственичката може да я наеме.  Общината е длъжна да обяви търг за отдаване под наем на къщата, каква е гаранцията, че точно Надежда Червенкова ще го спечели?!”, попита Янчева. В отговор зам. кметът Христина Шопова обясни, че Мощанската къща била превърната в склад доскоро, а общинското ръководство отдавна иска да предложи нещо ново и интересно на децата на Благоевград. „Появява се един млад човек, който иска да обнови и развие дейност – това е достойно за уважение.  Децата, които до края на миналата учебна година са работили в Мощанската къща, ще се изместят в ремонтирани и по- хубави кабинети, а в обявлението за търга ще се заложи изискване към кандидат-наемателите дейностите да са с образователна цел“, каза Хр. Шопова.

Съветничката Румяна Джолева изрази притесненията си, че директорката на ЦЛТРДБ не е аргументирала съгласието си да освободи сградата. „Младата жена казва, че има договор с италианска фирма да организира занятия по шеф и кройка, пише, че има инициатива за училище, но няма представен никакъв договор“, отбеляза тя, а колежката й адвокат Албина Анева разшири питането: „Не ми стават ясни целите на тази госпожа. Ако става дума за училище, както е записано в искането, отварянето му е много сложно, защото трябва акредитация от МОН, каквато не е приложена. Това образователно заведение не е лицензирано според изискванията на МОН“, отбеляза юристката. В подкрепа на кандидат-наемателката застана съветникът Д. Урдев с отметка, че в България сме царе да намерим начин да убием всяка инициатива още в зародиш. „Това, че проектът е кръстен училище, не означава, че ще издава документи. Художниците, които са кръстили занятията си с деца школи, да не би да са регистрирани и лицензирани като такива?! Когато един млад човек е решил да рискува, част от задълженията на ОбС е да подпомагаме подобни инициативи“. В отговор на повдигнатите въпроси зам. кметът Шопова успокои, че в договорите за наем на всички къщи в кв. „Вароша“ има клауза, че при нужда от ремонт наемателите са длъжни да освободят сградите, така че в този смисъл няма опасност при отклонения от декларирани и реализирани дейности общината да не може да реагира и упражни контрол. Председателят на ОбС Радослав Тасков даде думата и на Надежда Червенкова, която бе в залата да проследи гласуването. „Изключително важно и значимо е развитието на това начинание, а аз съм пример, че нещата могат да се случват“, каза младата дама от трибуната на местния парламент. „Много държа да работя съвместно с общината за реализиране на първото в страната училище „Sitam” именно в Благоевград. Второто ще се създаде във Варненския свободен университет, който съм завършила. Става дума за работни места с добро заплащане. Това е училище не само за мода, но и за PR, маркетинг и реклама. Наричам го училище, защото ще се издават сертификати. Имам договор с италианската фирма и мога да го предоставя на всеки, който иска да се запознае с него. Надявам се на подкрепата ви. Аз съм публична личност и имам влияние върху определени групи хора“, заяви Н. Червенкова. Тя бе организатор на арт базара пред банята по време на фестивала „Франкофоли“.

Искането й да се свободи Мощанската къща бе подкрепено от 23-ма съветници, 4-ма гласуваха „против”, а двама „се въздържаха”.

28 гласа в местния парламент извадиха мотопистата в с. Зелен дол от инвестиционната програма на общината за 2019 и предвидените за нея 108 000 лв. се предоставиха на мотоклуб  „Еър Макс Рейсинг“ за обезпечаване на провеждането на финала на републиканския мотошампионат на 2 и 3 ноември т.г. „За 3-и път в Зелен дол ще се проведе състезание и за първи път имаме възможност да сме домакини на националния финал. Всичко, заложено като мероприятия, които предстоят да се изпълнят, е надграждане на досегашните ни инвестиции и специално благодаря на кмета на селото Младенов за огромните усилия, които полага да се възстанови една забравена традиция от преди повече от 20 г.“, каза градоначалникът Камбитов и допълни, че екипът му пряко ще контролира разходването на общинските пари и изпълнението на всички планирани дейности. Съветникът Вл. Елезов подкрепи искането, като отбеляза, че ако Благоевград изпълни изискванията на федерацията, ще е вторият град в страната след Севлиево, в който ще могат да се провеждат европейски състезания и сега направените инвестиции много бързо ще се „избият“. Председателят Р. Тасков  допълни, че    мотокросът трябва да се развива в Благоевград, най-малкото заради огромния брой любители на този спорт в общината.

Сесията на ОбС – Благоевград започна и завърши с шоколадови бонбони. Щедрата почерпка за всички присъстващи в пленарната зала бе от секретаря на общината София Янчева, която на 1 август станала баба. С първо внуче я дарил синът й Венчо, а малкият юнак е подновил името на съпруга й Асен.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *