Сестрите от Либия търсят кръвнина от £12 млрд. на Кадафи

Сестрите от Либия могат да потърсят възмездие за ужаса, който преживяха, от 12-те млрд. паунда на Муамар Кадафи, замразени в британски банки. Ще се посъветваме с адвокати дали е възможно да претендираме за обезщетение, обявиха пред в. „Телеграф“ Валя Червеняшка и д-р Здравко Георгиев.

Преди два дни стана ясно, че либийските авоари се държат в британски финансови институции, а жертвите на режима не получават нищо.

Според юристи освен засегнатите от атентатите на ИРА, за които диктаторът достави експлозиви, компенсации могат да получат и нашите медици, измъчвани в продължение на 8 години в либийски затвори.

Медиците избягват да говорят за кошмара. Смятат, че парична компенсация за мъките, които са понесли, наистина им се дължи и ще се консултират с адвокати.

Валя Червеняшка обаче не скри, че е много скептична, защото за нея държава Либия не съществува и защото не вярва в никакво правосъдие.

Нася Ненова е единствената от медиците ни в Либия, която получи справедливост по съдебен път. Близо 12 години след завръщането у нас тя успя да спечели делото в Софийския градски съд и осъди девет от своите мъчители. Служителите на Главно следствено управление на Джамахирията, сред които и един генерал, трябва да платят на Нася Ненова 500 000 лева обезщетение за неимуществени вреди и 26 617 лева за имуществени. Самата Нася заяви, че обезщетението засега е само морално удовлетворение и до този момент няма финансово измерение.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *