Топ теми

СЗО: Индийският вариант на COVID-19 е открит в 44 страни

Индийският вариант на COVID-19 е открит в 44 страни по света, съобщи днес Световната здравна организация, цитирана от Франс прес.

Вариантът В.1.617, който се е появил за пръв път в Индия през октомври, е засечен в секвенции от базата данни GISAID от 44 страни във всичките шест зони по категоризацията на СЗО, съобщи организацията. Отделно са получени уведомления за откриване на този вариант в още пет страни.

СЗО: Индийският щам е повод за тревога

Извън Индия най-много заразени с този вариант има във Великобритания. Той е една от причините, макар и не единствената, за сегашната експлозия на пандемията в Индия, която в момента е най-сериозното огнище на пандемията в света. Вариантът беше класифициран като „тревожен” от СЗО тази седмица и в това отношение се присъединява към другите три варианта – британският, бразилският и южноафриканският, смятани за по-опасни от първоначалната версия на коронавируса, защото или са по-заразни, или по-смъртоносни, или по-устойчиви на някои ваксини. Индийският вариант е включен в този списък, защото е по-заразен.

Индия премина прага на 250 000 смъртни случая от COVID-19. По данни на здравното ѝ министерство през последните 24 часа в страната с население 1,3 милиард души е имало 4 205 смъртни случая, с което общият брой на починалите става 254 197. Новозаразените са близо 350 000, с което общият им брой става 23,3 милиона.

Пандемията изглежда бележи спад в големите индийски градове, но върлува в селските райони, където живеят две трети от населението на страната. 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *