СЗО определи забраната за износ от ЕС на ваксини като “много тревожна”

При споровете между богатите държави за доставките на ваксини срещу коронавирус трябва да се вземе предвид ситуацията в по-бедните части от света, заявиха днес от Световната здравна организация. От организацията предупредиха, че презапасяването с дози от ваксините “оставя пандемията да се разгаря”, предаде Ройтерс.

Представители на СЗО говориха, след като Европейската комисия обяви по-рано днес, че е договорила план за контрол на износа на ваксини от ЕС, включително за Великобритания, мотивирайки действията си с необходимостта да осигури собствените доставки за държавите от блока.

ЕС, чийто страни членки са далеч зад Израел, Великобритания и САЩ в разпределянето на ваксините, е в надпревара да си осигури доставки в момент, когато големите фармацевтични компании на Запад забавят доставките за блока заради производствени проблеми.
“Ако се презапасяваме с ваксини и не ги споделяме, ще възникнат три големи проблема. Първият, за който споменах, това ще бъде катастрофален морален провал, вторият, това ще остави пандемията да се разгаря, и третият, ще имаме много бавно възстановяване на световната икономика”, заяви на виртуален брифинг генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

“Така че изборът е наш и аз се надявам, че ще изберем правилното решение”, подчерта той.
Новата схема на ЕС, която позволява забрана на износа на ваксини срещу КОВИД-19, не помага с нищо на този етап от пандемията, предупреди днес високопоставената служителка на СЗО Марианхела Шимао, цитирана от ДПА.

ЕК обяви по-рано през деня създаването на “регистър за прозрачност” на ЕС при износа на ваксини срещу COVID-19 извън блока, който ще действа до края на март.
“Това е много тревожна тенденция”, каза Шимао – помощник на генералния директор на СЗО, отговаряща за достъпа до фармацевтични продукти по света. Тя подчерта необходимостта “тези ваксини да бъдат разпределяни справедливо” между всички държави.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *