СИГНАЛ В „СТРУМА“: Указателни табели за хижи и местности висят по оградата на частен имот си в с. Делвино, вместо да указват посоките на туристите

Над 30 указателни табели, повечето свалени от туристически пътеки, висят по оградата и дървета около входа на имот в благоевградското село Делвино. Туристи, попаднали на находката на 50-ина метра от чешмата в началото на селото, изпратиха снимки в редакцията на вестник „Струма“, гневни заради съсипания труд на онези, които са ги изработили и монтирали, за да са в полза на планинарите, а не да „красят“ нечия ограда.

Имотът е на благоевградчанина Илия Янев, който не живее постоянно в селото, установи на място репортерска проверка на „Струма“. Кметът на с. Делвино Любен Парашкански обясни, че мъжът е дърводелец, и предположи, че сам е изработил табелите, въпреки че те са метални и е очевидно, че са серийно производство. Пет от тях например са указвали посоката към и от хижа „Македония”, няколко са били монтирани по пътеки към местността Предел, към хижа „Чакалица” и други туристически маршрути, като не липсват и табели на латиница, както и такива, забраняващи паленето на огън и влизането в района.

От Горското в Благоевград обясниха, че в прерогативите на националните паркове и на БТС е монтирането на указателни табели в горите и по туристическите пътеки, като отбелязаха, че техни служители по-рядко се включват в акции за маркиране на маршрути за планински преходи.

От Дирекция НП „Рила“ сериозно се притесниха от питането на „Струма“ дали им липсват табели, но като видяха снимките, бяха категорични, че въпросните табели не са тяхна собственост.

„Нашите  са с логото на МОСВ и са в по-високата част на парка, а тези най-вероятно са били монтирани в по-ниските горски части, тъй като са указателни“, обясни PR-ът на парка Стефан Кирилов и отбеляза: „Ако имаше от нашите, незабавно щяхме да сезираме полицията. Този участък на Рила не е много популярен и затова  постоянните табели са изключително важни за туристите да не объркат пътя и да не се загубят, а липсата може да доведе до неприятни инциденти“.

Ст. Кирилов посочи, че повечето табели видимо са доста стари и предположи, че са от 80-те и 90-те години на миналия век, но в „колекцията“ има и по-нови и информира, че случаят ще се дискутира  на оперативка в дирекцията на парка.

„Тези табели са още отпреди 10 г. от хижа „Чакалица“. Изхвърлени бяха в складово помещение“, разбули мистерията собственикът на имота Илия Янев и обясни: „Ходя лятото за боровинки в този район и ги намерих, а който иска да си вземе, има колкото щеш, хиляди са“.

Кой и защо е изхвърлил здрави указателни табели в склада на хижа „Чакалица“, на каква стойност са и кой е дал пари за тях е любопитно да се проследи от контролните органи.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *