Съветници направиха внезапна проверка на минералната баня в Благоевград, натъкнаха се на мижав дебит на водата на душовете, мухъл и мизерия в женското отделение ( ОБНОВЕН)

Внезапна проверка направиха вчера общински съветници в отдадената на концесия хигиенна баня в центъра на Благоевград и установиха слаб дебит на топлата вода по душовете, мизерия и мухъл в женското отделение. Проверката бе предизвикана от жалба на благоевградчанка до Комисията по следприватизационен и следконцесионен контрол към ОбС.

„На заседание във вторник се запознахме със сигнала, в който се сочи, че трета поредна седмица няма топла вода във времето от 7 до 10 часа, банята спешно се нуждае от ремонт, а състоянието не е подобрявано от 5 години“, обясни председателят на комисията Анна Мазурска. 

Тя заедно с колегата си Димитър Урдев, Мария Колибарска от общинската администрация и секретаря на комисията гл. експерт „Общинска собственост“ Валерия Новоселска вчера проверили истинността на жалбата на място. В женското отделение завареното положение било трагично, за разлика от мъжкото, чието състояние, по думите на Д. Урдев, е прилично, макар и на нивото на хотел 1 звезда.

Служители в хигиенната баня потвърдили пред комисията, че имат проблеми в комуникацията с посетители заради недоволство, че си плащат билет, но реално не могат да ползват топла вода, защото такава няма или дебитът й е изключително слаб, както и че негодуват, че къпалнята е потънала в мухъл, а гардеробите в помещенията за преобличане са с откачени вратички. Работещите потвърдили още, че вечер, както и в събота и неделя, топлата вода в банята се спира.

Докато проверяващите оглеждали състоянието на банята, се появил бившият общински съветник и първи концесионер на банята Христо Ковачки, който обяснил, че дебитът е много слаб и няма достатъчно вода. „По думите му водата някъде се губи и проблемът е извън банята“, обясни Д. Урдев.

Проверка на комисията установила, че водомерът на тръбата, отвеждаща минерална вода от Владишкото към банята, отчита количества, които са в рамките на концесионния договор, но пък този в самата баня показва по-малко разходвана вода.

Концесионер на банята е „Кристо 2008“ ЕООД, чийто управител към днешна дата е Владимир Ников. Христо Ковачки съобщил на комисията, че той в момента е в болница.

Председателят на постоянната комисия при ОбС А. Мазурска съобщи, че ще се организира среща с управителя за изясняване на причините за проблемите, посочени от жалбоподателката до местния парламент.

Преди 2 месеца читатели подадоха аналогичен сигнал  до вестник „Струма“ с апел за спешна намеса на контролните органи. Тогава благоевградчани алармираха, че банята затваря в 13 часа, не работи във вторник или сряда, душовете са без кранчета, а след обяд се затваря не само банята, но и ваните, на мястото на ключовете за осветление зеят дупки, „обезопасени“ със скоч. Вероятно заради смяна на общинската власт тогава управляващите не обърнаха внимание на гнева и недоволството на хората.

Справка на „Струма“ показа, че от февруари 2022 г. официално концесионер на хигиенната баня в Благоевград е Владимир Методиев Ников. Дяловете му са прехвърлени от Роза Цонева, сестра на Христо Ковачки, който през лятото на 2009 г. подписа с тогавашния кмет Костадин Паскалев 25-годишен договор за концесия на хигиенната баня като собственик на „Кристо 2008“ ЕООД. За изминалите 14 г. имената на съдружниците в концесионния договор се смениха няколко пъти, като влизаха и излизаха още Стоян Васев, Никола Шимбов, Десислава Аргирова и Ренета Урумова.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

2 Коментара

 1. Еле кажах

  Абсолютно се съгласявам с коментара по-горе ! Така ще бъде докато няма контрол и беззаконието тържествува ! И разни полуграмотници си правят каквото си искат и разграбват общинската собственост мноого години ! А народа си трае и блее …” Не е луд Асан , че яде баницата …” ???

  Отговори
 2. Предприемачът с анцунг

  Какво добро да очаква обществото от индивид с вечно смачкан анцунг излъчващ чистоплътност? Ниско възпитание и култура. Защо Общинския съвет позволи и се реши да отдава на концесия общото благо – минералната вода – безценен ресурс за живота и здравето на хиляди човеци, вместо общинския съвет избран от всички граждани да се грижи отговорно за своите си граждани?!
  Каква концесия, когато се отнася за здравето на хиляди хора?!
  На следващата сесия – дайте да съберем пари от хората на цялата община и да си откупим обратно Минералната баня построена от народа преди 60 години за благото на народа! Ако концесионера не я върне доброволно.
  Никакви оправдания не могат да оправдаят безобразното кощунство и неуважение към всички жители на община Благоевград

  Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *