Сигнал за неизследвано свинско в кухнята на дома за психичноболни в Раздол изстреля на проверка комисия от Струмяни, месо не откриха, но намериха автора му – уволнената за злоупотреби домакинка

Сигнал за неизследвано домашно свинско месо, с което искат да хранят 70-те обитатели на Дома за пълнолетни лица с психични разстройства в струмянишкото с. Раздол, вчера задейства няколко институции и стана повод цял ден те да обменят помежду си информация, а комисия общински служители да пътуват 22 км от общинския център до местността Студената вода, където се намира домът.

Сигналът постъпва в ранния следобед на електронните пощи на благоевградски адвокат и община Струмяни. Той е подписан с мъжко име и спорен подадената информация шефката на дома заедно с човек от селото, който гледа прасета, вкарали в столовата на психичноболните неизследвано свинско и в момента го тъпчат в буркани, видимо с цел да го стерилизират, за да го използват през зимата. В мейла информаторът си признал, че подал сигнал и на тел. 112, но оттам му обяснили, че случаят не е спешен.

След като електронното писмо постъпва в община Струмяни, със заповед на кмета Емил Илиев в Раздол веднага е изпратена комисия да провери случая. Около 16.00 часа зам. кметът на общината Фиданка Котева лично позвъни в „Струма“, за да съобщи, че проверката е завършила, а комисията не е открила никакво нерегламентирано свинско месо в столовата.

„Имаме всички основания да смятаме, че пръст в подадения сигнал има домакинката на дома Татяна Първанова Дончева – уточни Котева. – Преди 2 месеца ревизия в столовата на дома установила сериозни злоупотреби – неизлизащи сметки, вкарана стока с изтекъл срок на годност и други, в резултат на което като материално отговорно лице Донева получи предизвестие за уволнение“.

Според зам. кмета Ф. Котева домакинката все още е на работа, текат последните й дни на работа, и затова решила да си отмъсти, подавайки менте сигнала.

Домът в Раздол е за лица над 18 г. с диагноза шизофрения. Капацитетът му е 120 потребители, но в момента те са сведени до 70 заради държавната политика на деинституционализация на възрастни и разкриването на нови социални услуги в общността.

Миналата година домът, чийто директор е Севдалина Траянова, отбеляза подобаващо 60 г. от основаването си. До момента той никога не е бил замесван в скандали. Ден преди да стане обект на проверки по фалшивия сигнал за незаконното свинско, домуващите и хората, които се грижат за тях, си бяха организирали коледно тържество в столовата, а на гости им бе общинският кмет.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Ф. Котева

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *