Топ теми

Симитличанинът П. Стоименов с тежки обвинения пред комисията „Манолова”: Картел, наречен Г-8, ни принуждава да държим ниски рентите и да не купуваме земи, опожариха 3 от офисите ми, два пъти палиха къщата на наша служителка в Бяло поле…

Крупният зърнопроизводител и зеленчукопроизводител от Симитли Павел Стоименов е вторият бизнесмен, който се оплака в парламентарната комисия по ревизия, че бил рекетиран от хора, свързани със собственика на „Градус“ Иван Ангелов. На заседанието в понеделник симитличанинът, който е собственик на фирма „АГРО-БЕЛ 2001” ЕООД, обвини Ангелов в това, че контролира “целия район около Стара Загора”.

Запалени офиси, два пъти опожарявана къща на служителка на фирмата му в Бело поле, както и принуда да плаща занижена рента са само част от обвиненията на Павел Стоименов срещу собственика на “Градус”.

„Иван Ангелов е начело на картел, наричан Г-8, който определя цените и размера на рентите”, каза още Стоименов и посочи пример, в който той самият е в ролята на потърпевш. Земеделският производител даде примери и с хора от неговия бранш, чиито фирми са били откраднати. „Моя фирма също беше открадната по електронен път през 2014”, каза той.

“Аз съм най-големият зеленчукопроизводител в България. Имаме 350 човека, които постоянно работят, и още 500 човека, които наемаме. Със зеленчуци зареждаме всички обекти. Не става въпрос само за корупция, а за националната сигурност на държавата. Фирмата е регистрирана през  2001 г.

По-късно отидохме да развиваме земеделие в община Стара Загора. Започнахме да наемаме земеделски земи, но ни натиснаха страшно много беди. Тези беди ни дойдоха от картел Г-8. Той е образуван от земеделци с главен управител Иван Ангелов. По тяхна заръка ние бяхме принудени да плащаме изкуствено ниски ренти, да не купуваме земеделска земя. Бяха ни запалени три от офисите и къщата на нашата служителка Жечка Генева. Два пъти й палиха къщата. Това всичко е под диктовката на Ангелов, който контролира целия регион. Г-8 ни извикаха в село Железник, за да ни кажат да спрем да купуваме земя и да ощетим всички хора със земеделска земя. Ние не се съобразихме и след това беше запалена втори път къщата на нашата служителка.

Принудихме се да играем по техните правила, така допреди един месец. Мислехме, че всичко е наред и няма да има повече рекет. Дадохме до 200 килограма зърно на декар. Можете да видите колко е рентата в другите региони. След това дойдоха при нас емисарите на Ангелов. Първият беше от с. Бяло поле – Митьо Митев. Този колега ме предупреди: „Момчета, ще ви вика Бате Иван на килимчето да се разберете“. Затова решихме да продадем част от земите. 3000 декара продадохме на един човек с ТЕЦ-ове.

Следващият емисар ни каза: „Момчета, този път ще намажете оловото“. Нас това ни потресе. Този господин /бел. ред. – Иван Ангелов/, който беше тук, ме провокира с поведението. Той държи целия регион на подчинение. След като нашата държава се подчинява на другата държава, значи какво остава за нас, мишките. Тази група през 2014 година ми отрадна фирмата по електронен път. Аз останах без пари и не можех да платя на хората. Това е абсолютна истина. Аз не искам нашата държава да бъде зависима. Не искам политик да сяда с престъпник. Аз не съм седнал да разговарям с политик даже. Благодарение на този картел Ангелов изкупува евтино зърно от земеделците. За целия бизнес трябваше да има единни правила. Нали затова влязохме в Европа“, заяви пред ръководената от мая Манолова парламентарна комисия Павел Стоименов.

Вчера репортер на „Струма“ се свърза с него по телефона. Ето какво обясни той:

„Над 20 г. съм в бизнеса със зърно и зеленчуци – основно лук и картофи. Изкупувам и ползвам земи под аренда в Северна България и Стара Загора. В Симитли имам завод за фуражи, в който работят 100 човека. Бях провокиран да се явя пред парламентарната комисия, тъй като не искам държавата да е зависима. Навсякъде в страната има местни деребеи. В нашия Пирински край няма, може би защото няма голям бизнес. Трябва да има нормална среда за развитие на бизнеса, правила, за да може най-голямото ни богатство – нашите деца, да останат в България.

Знаете ли, че цената на 1 т зърно на борсата е 238 евро? Задава се голяма криза, зимата няма да има хляб. Това казах на депутатите, но те като че ли не гледаха манджата, а подправката”, заяви Павел Стоименов.

От „Градус” вчера отрекоха обвиненията му и заявиха, че ще си търсят правата по съдебен ред. Същото изявление бе направено от компанията и след обвиненията на агробизнесмена от Кнежа Светослав Илчовски, който пръв проговори в комисията по ревизията и се оплака от картел на пазара на слънчогледа.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *