Симптоми и лечение на задната хрема

Задната хрема е като остатъчната кашлица – не й ли обърнете внимание, ще си я влачите цяла зима. Ето какви са симптомите на задната хрема и как да се преборите с нея.
Симптоми на задната хрема
Задна хрема, заден ринит, постназална секреция са наименования на едно и също заболяване, често срещано с настъпването на зимните месеци. Характеризира се с отделянето и натрупването на слуз в задната част на носа и стичането й към гърлото. В резултат на това се затруднява дишането, появява се кашлица като от задавяне, затруднено преглъщане, дрезгав и удебелен глас (или т.нар.носово говорене), болки в гърлото, оток на лигавицата на носа. През нощта пък задната хрема може да доведе до хъркане. A сутрин се пригответе са енергично кашляне, духане на носа и отхрачване на натрупания през нощта секрет.
Обичайно задната хрема е придружена от гъст и лепкав бяло-жълтеникав секрет, но понякога слузта е рядка и прозрачна, която не предизвиква особен дискомфорт. Това, в комбинация с липсата на секрет от носа, като при обичайна настинка, води до трудното и късно диагностициране на задната хрема.
Задната хрема често е причислявана към детските болести, тъй като тя е особено характерна за децата и е една от най-честите причини за суха кашлица при децата.
На какво се дължи задната хрема?
Постназалната секреция често е резултат от прекарана вирусна или бактериална инфекция, нелекувана настинка, алергия, синузит. Задният ринит е особено характерен и по време на бременност.
Как да лекувате задната хрема?
За облекчаване на симптомите е нужно овлажняване на носната лигавица, което ще спомогне за по-лесното отделяне на секрета. За целта е важно пиенето на много течности, горещият душ също е много ефикасен, както и инхалациите. Задната хрема се повлиява изключително добре и от хомеопатия, халотерапия, промивки и гаргара със солена вода, лечението със сода.
Чесън, джинджифил, лют пипер, мента, лимони са също ефикасни природни лекове срещу задна хрема.
За да облекчите симптомите на задната хрема, е важно също да спите в умерено влажно помещение, тъй като сухият въздух още повече би затруднил дишането. Тютюневият дим, парфюмите и други натрапчиви миризми, прахът у дома и мръсният въздух са също неща, които трябва да избягвате, тъй като дразнят лигавицата на носа.

 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *