Симптоми, които издават наличие на хепатит В

Ранният стадий на развитие на хепатит В няма специфични симптоми. Такива се проявяват в напреднал стадий, когато се наблюдава увеличен обем на корема и отоци по краката, обясни завеждащият научно-изследователския отдел по иновационна терапия в медицинския университет „Сеченов“ в Москва Чавдар Павлов.

Наличието на вируса на хепатит В обаче може да бъде диагностицирано посредством анализ на кръвта. Лекарят предупреждава за факторите, които могат да доведат до поява на хепатит В, сред които са затлъстяването и злоупотребата с алкохол.

Пораженията върху черния дроб при хора с наднормено тегло или с диабет са сред основните фактори, които водят до развитие на заболявания на черния дроб, смята ученият, като напомня, че не трябва да се забравя и алкохолът.

„Съчетанието на алкокола с вируси и затлъстяване провокира ускорено развитие на различните стадии на увреждане на черния дроб, които водят до усложнения. Голяма част от хората, заразени с вируса на хепатит В могат да разберат за болестта си едва когато стане хронична, а това може да се случи и десетки години след заразяването“, твърди проф. Павлов.

Без да подозират, те може да предадат заразат на други хора. От своя страна, заразяването с вируса на хепатит В може да стане хронично и да доведе до развитието на цироза и рак на черния дроб.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *