Синдикалният актив на СБУ в Благоевград с 3-дневна екскурзия-обучение отбеляза две знакови годишнини

Синдикалистите от област Благоевград отбелязаха 30 години СБУ и 125 години Организирано учителско движение с 3-дневна екскурзия-обучение в гр. Елена. То не е избрано случайно, тъй като там се намира Даскалоливницата – първото класно училище за подготовка на учители в България. Педагозите посетиха още паметниците на българщината в селата Жеравна и Медвен, където разгледаха родните къщи на Йордан Йовков и Захари Стоянов, и много възрожденски паметници, посетиха и старопрестолната столица Велико Търново и други забележителности в района.

Общо 103-ма председатели на синдикалните организации и членове на ИК на общинските координационни съвети, експерти от регионалните структури на КНСБ – Благоевград взеха участие в обучението.

Лекторът, старши експертът Иван Кънчев, запозна присъстващите с последните промени в ЗПУО, свързани с епидемиологичната обстановка, промени в нормативната уредба и предстоящите такива, както и с новия колективен трудов договор (КТД) от 17.08.2020 г., който предвижда между 15 и 16.1% увеличение на индивидуалното трудово възнаграждение на педагогическите специалисти и урежда компенсациите, които ще могат учителите да ползват при обучение в електронна среда в условия на пандемии, в т.ч. и компенсации за допълнителни консултации или обучение на ученици, които са отсъствали продължително от училище.

Координаторът за област Благоевград Бонка Ичкова е подчертала, че благодарение на активното участие на председателя на СБУ Янка Такева системата на средното образование е понесло най-малко сътресения и не е допуснато работещите педагогически специалисти и непедагогически персонал да губят средства от договорени плащания.

Извън сериозната работа синдикалистите от Пиринско са  разнообразили времето си с патриотичната екскурзия, посветена на годишнините, и две  вечери, изпълнени с танци и настроение, които са  дали позитивен заряд за бъдеща работа в  тежката  обстановка на пандемия.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Спасова

    А вие плащайте членски внос и чакайте да получите защита от синдикатите. И тази Бонка несменяема – като лидерката им. Ужас!!!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *