Синдикати в остър сблъсък със зам. кмета Хр. Шопова! Тя разкри: Гонят лични цели

Гневно протестно писмо на председателя на благоевградската общинска организация на Синдиката на българските учители в КНСБ Бонка Ичкова и председателя на аналогичната организация при КТ „Подкрепа“ Ирина Андонова за съкращения на 10 души в Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, с нападки към зам. кмета по хуманитарните дейности Христина Шопова взриви вчера гилдията.

Последва контрапротест от 22-ма работещи в центъра, които са категорични, че подкрепят политиката на общинското ръководство.

В протеста на синдикалистите се иска финансова проверка на центъра, обвинява се Общинска администрация, че със заплата от 1063 лв. е назначен финансов контрольор в институцията, и това е съпругата на зам. кмета по икономика Иво Николов, и като цяло се назначават цяла година хора по новооткрити дейности, а домакинът получава възнаграждение, по-високо от педагозите. Нападките към зам. кмета Хр. Шопова са за „феодално” поведение чрез прилагане на двоен стандарт спрямо учителите и че се правят неправомерни проверки най-вече на бившите служители в Обединен детски комплекс.

Провокирана от обвиненията им, Хр. Шопова коментира ситуацията, като разкри подробности за работата в ЦЛТРДБ:

„Центърът за личностно и творческо развитие на децата в Благоевград бе създаден като обединение на три работещи до този момент звена с дублиращи се дейности – Младежкия дом, Обединен детски комплекс и Център по изкуствата”, припомни зам. кметът по хуманитарните дейности на община Благоевград Христина Шопова. Тя подчерта, че от много общини в страната се обаждат за консултации как да направят аналогични обединения, с които се спестяват средства от издръжка на три администрации. Ето коментара й на нападките от синдикатите:

„ОДК бе структура, наследила „Знаме на мира“, и се финансираше смесено от Министерство на образованието със 160 000 лв. и 240 000 лв. от общината. За Центъра по изкуства се заделяха 170 000 лв., а за Младежкия дом – около 140 000 лв. Ще припомня, че средната такса за обучение в Центъра по изкуствата бе 20 лв. на месец, а в ОДК нямаше такси, като най-много деца имаше в състава „Пиринска китка“. Анализът ни тогава показа „мъртви души“ в списъците на децата, посещаващи занятията. Порочната практика бе наследена и никой до този момент не се беше нагърбил да я промени. За да „хванем“ какъв е реалният брой на децата в клубовете, при създаването на новия център въведохме обща такса от 5 лв. – символична, но все пак ангажираща, чрез която можем да проследим какви са интересите и предпочитанията на децата, както и ангажиментите на преподавателите. След обединението новото ръководство на центъра започна периодични проверки на работата на всички преподаватели и групи със засичане на реалното посещение. Подчертавам, че 6-членна комисия е правила проверките и те не са били тенденциозни, нито избирателни. Провокирани бяхме от сигнали на родители, че не могат да намерят преподавателите на работните им места, и като се повтори това 2-3 пъти, предпочитат да запишат децата си в частни школи, където таксите са по 30-40 лв.

Не слагам всички преподаватели под общ знаменател, много от тях работят съвестно и то е видно от посещенията и постиженията на децата. Работодателят, в случая общината, е в правото си да проверява и контролира работата на служителите си и смея да кажа дори, че сме длъжни да го правим, защото за това се харчат парите на данъкоплатците.

И за да не съм голословна, ще цитирам конкретни данни от направените проверки: Според образеца, изготвен по информация, подадена от учителите и заявления на родители, миналата година имаше 1361 деца, а реално по платени такси за втория учебен срок са се обучавали 919 деца, в това число са и освободените от такси. Четиричленна комисия с представител и на синдикатите разгледа атестациите на всички учители, които включваха квалификация и завършено образование, трудов стаж и професионален опит, спазване на трудовата дисциплина и правилника за вътрешния ред на центъра. Оказа се, че има преподаватели, които нямат ценз да преподават курса, който реално водят, за което се намаляваше с 1 точка крайната оценка. Тежест имаха и постигнатите резултати в работата им с децата, за да бъде наистина обективно оценката. Пак ще посоча, че е оценен целият педагогически персонал, без изключения.

Само ще се върна малко назад във времето, за да отбележа, че на хората, които не бяха открити на работните си места при проверките, бяха наложени дисциплинарни наказания, а те им бяха връчени по пощите, защото имаше случаи да не можем да ги открием, за да го направим лично. Със забележки са Кристина Гоцина, учител по информатика, Даниела Мавревска и Стоил Вълков, учител по биология. Гоцина по образец има 65 деца, платените такси обаче са 25 плюс четири деца, освободени от такси по социални причини. Едва миналата година е завършила магистратура по информатика и не знам как преди това е преподавала тази дисциплина, защото не е имала педагогическа правоспособност.

Вълков по заявления води група от 78 деца, платените такси обаче са 8 плюс още 2 деца, освободени от такси. Той в момента е в отпуск още от лятото и още не се е явил да разпише наказанието си.

Мавревска преподава и по екология и словесен фолклор, като за това няма ценз, магистър е по предучилищна и начална педагогика, с квалификация детски учител.

По собствено желание напуснаха Миразчийска и Илия Ласин.

Твърденията, че 10 души се съкращават, са абсолютна лъжа. Има пенсионирани хора и онези от тях, които имаха право на това, получиха полагаемите им се по споразумение със синдикатите 10,5 заплати.

Ще отбележа още, че председателката на общинския съвет на СБУ в КНСБ в Благоевград Бонка Ичкова е назначена на половин щат като преподавател по френски на 5 декември и е работила до края на учебната ни година в началото на юни. За 39 подадени заявления тя има отчетени само 2 такси за посещения. Опасявам се да не прозвучи грозно, но писмото й до министър-председателя, министерството и всички инстанции има личен привкус заради отказите на кмета да съдейства снаха й да бъде назначена за учител в детска градина. Много грозно и обидно към членовете им е синдикатите да се използват за постигане на лични цели от лидерите.

В момента в центъра на щат са 33-ма души, от тях за прекратяване на трудовите взаимоотношения ще бъдат предложени трима. Идеята е центърът да се изпълни с дейности, които са привлекателни и интересни за децата, и не смятам, че е редно в част от школите децата да ходят, за да си пишат домашните. Затова ходят на занималня. Ние искаме и трябва да предоставим на децата различно обучение от това в училище. Ние не сме училище!

Центърът за личностно и творческо развитие на децата в Благоевград в момента работи на 10 % от възможностите си. Имаме амбицията да обхванем наистина много деца, да направим догодина лятна занималня и като цяло децата да се ангажират през свободното им време целогодишно с дейности, които им харесват и които развиват творческия им потенциал.

Последно ще отбележа, че в момента средната заплата на педагогическите специалисти е около 1200 лв.

В момента общината кандидатства за финансиране от норвежкия фонд по голям проект, с който изцяло да се обнови кв. „Вароша“, където се провеждат голяма част от занятията на децата. Старинните къщи са в окаяно състояние, но се надяваме да успеем с проекта и те да бъдат санирани и обновени със запазване на старинния им вид, като обновим изцяло летен театър, ще направим лятно кино и много работилници за развитие на дейностите, школите и клубовете на центъра”, каза зам. кметът Христина Шопова.

Снощи с контрапротест срещу твърденията на Бонка Ичкова и И. Андонова и подписка излязоха 22-ма души от работещите в центъра. Те декларират пълната си подкрепа към политиката на общинското ръководство, като прилагат и констативни протоколи за присъствие, или по-точно неприсъствие, на техни колеги на работните им места, при това при няколко внезапни проверки. С това те потвърждават казаното от зам. кмета Хр. Шопова.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *