Синдик продава за 1.2 млн. лв. мандрата над Самораново, построена с европари от дупничанина К. Димитров, но хлопнала кепенци след смяна на съдружници и собственици

Разпродават имущество за 1 186 972 лв. и мандрата, собственост на фирма „Галком“ ООД, регистрирана в дупнишкото село Самораново. Фирмата е обявена в несъстоятелност от Окръжен съд – Кюстендил. Назначеният синдик Александър Тошев е поискал чрез съда да разпродаде имуществото, за да се  погасят дълговете към банки и фирми. През 2006 г. мандрата и имотът под нея са ипотекирани в „Тексим банк“ срещу голям кредит.

В обявлението за продажба са описани всички налични предмети, свързани с производството на млечни продукти, дори и тръбна изолация, помпа за мляко, меки връзки, воден филтър… Мандрата е разположена върху 1121 кв.м. В имота, обявен за продажба, има още две постройки – трафопост и административна сграда с размери 89 кв.м.

„Петнадесет души от селото останаха без работа, след като преди около година мандрата спря да работи. Доколкото знам, сега произвеждат млечни продукти в кюстендилско село. Имаше нещо хубаво в селото и то се затри“, заяви разочарован кметът на селото Райко Цветков.

Мандрата над село Самораново е първата в бившата Дупнишка околия, построена с евросредства. Построи я Кирил Димитров от Дупница по спечелен проект. Мандрата работи известно време, но собственикът й беше задлъжнял на фермери, от които изкупуваше мляко. Те от своя страна с трактори окупираха мандрата, за да си искат парите, за което „Струма” писа.

Кирил Димитров е регистрирал фирмата си през 1996 г. През 2009 г. фирмата, свързана с мандрата, сменя управителя си. На мястото на Димитров е назначен Николай Николов от София. Като съдружници във фирмата тогава са записани Кирил Димитров, който има 30% дял във фирмата, Георги Кацов – собственик на 20% от капитала, синът на Димитров – Бисер Димитров, и Велизар Величков, който държи 40% от фирмения дял.

Фирмата за няколко години преминава през няколко собственици и съдружници. Георги Кацов е баща на доскорошния общински съветник в Дупница и бизнесмен Вергил Кацов. Последната промяна в собствеността е извършена през 2017 г. Тогава собственик на 50% от капитала на дружеството става Сергей Въчков, Сотир Сотиров – на 40%, и с 10% участие във фирмата е Радослав Райчев, който е с внесен капитал от 500 лв. За да се стигне до фалита на мандрата и обявяването й за продажба от съдия-изпълнител.  

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *