Топ теми

Синовете на първия осъден купувач на изборни гласове в региона – Н. Малчев, си издействаха целогодишен работен режим на ВЕЦ-а в Дамяница, санданчани притеснени ще остане ли вода за поливане

Синовете на първия осъден в Пиринско за купуване на изборни гласове Никола Малчев – братята Пламен и Красимир Малчеви, поискаха непрекъснат работен режим от 24 часа в денонощие 365 дни в годината за МВЕЦ-а, който имат на помпена станция „Дамяница“ в едноименното санданско село. До момента разрешителният им режим на работа бе само за периода 1 октомври-31 март, който е извън поливния сезон.

Фирмата на Малчеви – оранжерийна „Мело-98“ ООД, обаче разполага с допълнително споразумение към договора за водоподаване за енергодобив, сключен през 2013 г. с държавната фирма „Напоителни системи“ ЕАД, съгласно което няма проблем централата да се захранва с вода и извън сезона за поливане. Единствените ограничения в споразумението са МВЕЦ-ът да се съобразява с режима на работа на ВЕЦ „Сандански“, който е изграден също на река Лешничка, както и в напоителния сезон водовземането да се осъществява след приоритетното подаване на необходимото за напояване водно количество, което звучи като добро пожелание.

Според разчетите на братята МВЕЦ „Дамяница“ и без това през последните години ползвал значително по-малко от разрешеното количество вода, поради което не им се налага да търсят разрешително за нов лимит на ползваната вода. Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ се съгласи със сметките им.

Уведомлението на Пламен и Красимир Малчеви за искания нов работен режим дава отговор и на въпроса за реалния собственик на ВЕЦ-а в с. Дамяница. Преди 3 г. той бе продаден от съдебен изпълнител на неогласена пернишка фирма срещу рекордните 9 млн. лв., а втори с оферта от 7,5 млн. лв. остана тогавашният му наемател Николай Малчев. Явно впоследствие ситуацията е претърпяла обрат, след като синовете на бизнесмена в момента са се легитимирали като собственици.

Искането на Малчеви за нов работен режим не кореспондира и със сигналите, постъпващи през годините на зеления телефон на Басейнова дирекция. През април 2016 г. например санданчани сигнализираха, че МВЕЦ-ът, изграден на помпена станция „Дамяница”, работи въпреки поливния сезон, в резултат на което налягането на водата рязко е спаднало и е затруднено подаване на вода за напояване във високите части около гр. Сандански. Проверяващите действително констатираха, че централата работи с включен асинхронен генератор, който преработва водните обеми, и съставиха акт на фирмата за работа извън неполивния сезон. При това положение е под въпрос, след като сега фирмата има позволение да произвежда ток и през лятото, ще остане ли въобще вода за напояване, притесняват се санданчани.

Самата фирма “Мело 98” ООД е сред големите производители на оранжерийни зеленчуци в страната, което е и основният й предмет на дейност. Дамянишката електроцентрала, която по-рано Н. Малчев стопанисваше като наемател на „Напоителни системи“, пък е в центъра на скандалите от 2010 г.

Тогава проверка на земеделското министерство откри, че МВЕЦ-ът заедно с 3 автомивки, 2 хотела, 1 оранжерия и няколко фирми се захранват с вода за напояване. Служителите на тогавашния земеделски министър Мирослав Найденов откриха 12 отклонения от водопровод на „Напоителни системи“, както и 2 демонтирани помпи в помпена станция „Дамяница“, на чието място била сложена помпа с обърнато работно колело като турбина. Оказа се още, че ползвателят на водата за напояване – сдружение „Санданска Бистрица“, подписало договор с „Мело 98“ за наем на водния поток към ВЕЦ-а в размер на 10 лв. месечно. Председателят на „Санданска Бистрица“ Тодор Гикински по онова време беше и управител на общинското ВиК дружество на Сандански “Увекс” ЕOOД, а според регистрите „Увекс“ и “Мело 98” бяха cъдpyжници в “Увекс Мело 2005” с управител Никола Малчев. Преди 9 г. министър Найденов обеща имуществото на „Санданска Бистрица” да бъде иззето, „Напоителни системи“ да заведе дело срещу Гикински и Малчев за пропуснати ползи и с тях да се заеме прокуратурата.

Държавното обвинение наистина се намеси, но 7 г. по-късно, и то по друг казус. През 2017 г. Окръжна прокуратура – Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу Т. Гикински за изграждане на водопровод без разрешително към едно от селата на община Сандански и той бе отстранен като управител на „Увекс“. Намери си веднага работа като шеф на ВиК – Добрич, но през септември т. г. го изхвърлиха и оттам заради водено досъдебно производство за изграждане на незаконно съоръжение за ползване на повърхностни води. Другият главен герой от сагата с МВЕЦ „Дамяница“ Никола Малчев пък завинаги ще остане в аналите на демократичните местни избори в Югозапада, провеждани през последните 30 г. През 2008 г. на частичните избори бизнесменът бе хванат да купува гласове в полза на местната коалиция „Бъдеще за община Сандански“. Според обвинението на прокуратурата, доказано и със свидетелски показания, Малчев се опитал „да склони“ между 30 и 35 санданчани да гласуват за коалицията срещу заплащане между 30 и 50 лв. на глас.

Притиснат от фактите, бизнесменът си призна всичко и се размина с пробация и 2500 лв. глоба. Ако не се беше споразумял с прокуратурата, можеше да получи 3 г. затвор.

БОРЯНА ЦОНЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *