Синоптик: Лятото идва в понеделник

Преподреждането на гардероба с летни дрехи да започне в понеделник, съветва синоптикът на “ТВ-Мед” Симеон Матев. Валежите и захлаждането, които тази седмица накараха мнозина да извадят зимните якета, започват да отслабват през уикенда. “За щастие порои, градушки и разрушения, каквито се наблюдават в Италия и Хърватска, няма да засегнат страната ни. Намираме се в периферията на средиземноморския циклон, който предизвика тези бедствия. У нас също ще има обилни валежи и гръмотевични бури, като най-силно ще бъдат засегнати западните части от страната. Хората обаче не трябва да изпадат в паника, няма да има пороища от по 200 литра на квадратен метър, каквито виждаме на други места”, успокои Матев.

Въпреки че се очаква подобряване на времето и затопляне, синоптикът предупреди, че с летния гардероб трябва да извадим и чадърите, съобщава България днес. “Затоплянето, което ще започне в понеделник, ще бъде придружено от превалявания в следобедните часове, но за щастие те ще са кратки. Официално може да говорим за лято през идната седмица, тъй като температурите ще бъдат между 25 и 30 градуса”, обясни още метеорологът. Градушки и порои обаче ще ударят страната след края на месеца. “Това е обичайно за сезона – края на май – началото на юни, дори юли да има силни порои и валежи от градушки, които могат да нанесат сериозно щети. В близките седмици обаче такива няма да се наблюдават”, разясни още Матев. По думите на синоптика страната ни наистина е в “златната среда” и по валежи, и по температури.

“В момента във Великобритания е около 24 градуса, а в страни като Чехия, Унгария и Австрия температурите са денем под 10 градуса. У нас положението е добро – средната дневна температура е между 17 и 22 градуса. За сравнение, погледнете какво се случва на брега на Северния ледовит океан в Русия, където в тази част на годината често се наблюдават и превалявания от сняг – там в понеделник беше измерена рекордна температура от 31 градуса!”, разказа още синоптикът. Въпреки че Матев предупреждава за по-обилни градушки в края на месеца, синоптикът не изключи възможност да удари град и в близките няколко дни. “Това вероятно ще стане само в някои райони на страната, като и валежите от град няма да са толкова силни, за да предизвикат щетите, които виждаме в другите държави”, успокои още Матев.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *