Синоптик от Москва опроверга ледения апокалипсис на НАСА

В Русия се очаква сравнително топла зима. Очаква се най-студената й част да бъде в края и преди пролетта. Това  заяви шефът на руския хидрометеорологичния център (ГМЦ РФ) Дмитрий Киков. „Според предварителна прогноза през декември, първият зимен месец, ще е топло в Южен Сибир. В повечето части на страната температурите ще бъдат около нормата.

През януари температурите в Северен Кавказ, Южен федерален окръг, ще са над средните климатични стойности. През февруари топло ще бъде в южната част на европейската територия на Русия „, каза той в интервю, цитирано от Канал 3.

Той отбеляза, че като цяло климатът е станал по-топъл и метеоролозите трябва да преразгледат климатичните стандарти.

„Например, според данните за периода 1961-1990 г. за Москва нормата за януари е била  минус 9,3 градуса, а за периода от 1981 до 2010 г. новата норма за януари за Москва вече е 6,5 градуса под нулата. Това означава, че януари в Москва вече е станал почти с 3 градуса по-топъл. В същото време зимният връх на студа се измести от януари към февруари – минус 6,7 градуса спрямо 6,5 през януари“,  допълва той.

Киков отбелязва, че в полярните региони се затопля най-бързо, а температури много над нормата се очакват на брега на Арктика тази есен и зима. Според него това е тенденцията от последните десетилетия. В същото време в югозападната част на Сибир през последните 30 години зимите са станали дори още по-студени.

„По принцип, днес често се казва, че  не само температурата се повишава в глобален мащаб, но и че времето е станало „нервно „.

Това се изразява в по-голяма променливост на времето, температурни промени, сухи и влажни периоди и увеличаване на екстремните събития „, отбелязва ученият.

Според него не бива глобалното затопляне да се възприема праволинейно, т.е. наличието му, което е доказан и актуален факт, не означава, че всяка следваща година ще бъде по-топла от предишната, а че съществува доказан дългосрочен тренд към затопляне в глобален мащаб.

Какво означава за нас на Балканите прогнозата за мека зима в Русия?

Почти сигурно по-мека зима и у нас. Циркулационните модели от последните години, показват, че глобалното затопляне е хвърлило дългия си жезъл далеч отвъд сърцето на зимата, средата на януари.

При нахлувания на студен океански въздух от акваториите около Гренландия по-топлите от обичайното за минали десетилетия океански води трансформират арктичните въздушни маси по този път толкова, че дори в ниските части на Северна България и дори през януари (по-голямата част на декември е отдавна „кауза пердута“ в това отношение за зимата) температурите не са достатъчно ниски, за да бъдат обилни валежите от сняг.

Това се случи многократно през последната зима, която беше най-топла от 2007 година насам. „Битката“ се води някъде около надморската височина на София, а зимни проявления, тези арктично-океански нахлувания има единствено в средните и високи части на планините.

Разбира се, това важи при липса на североизточна „подкрепа“ от достатъчно студени континентални въздушни маси в тила на някой „северозападен“ процес. На североизток, в северните континентални части на Евразия почти винаги се натрупва достатъчно студена въздушна маса със зимни характеристики. Точно затова и руските прогнози са важни за физиономията на предстоящата зима и у нас, независимо дали харесвате голямата северна страна или не.

С малко преувеличение може да се твърди, че зимите у нас могат да бъдат близки до онези, останали в миналото, само при редовна доставка на студен въздух, но не от северозапад, често дори не и от север, а само от североизток. Ако и там, поради някаква причина той е недостатъчен по площ, разгърнатост и  височина, зимите у нас ще бъдат все по-меки или меките зими ще бъдат все по-чести – от 2012 година насам имаме 2 поднормени и цели 5 меки, от които 2 – много меки зими.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *