Синът на Емил Димитров съди автора на поп фолк вариант на „Моя страна, моя България“

„Мой дълг е да защитя името на баща ми и любовта на милиони хора към България”. Това каза синът на певеца Емил Димитров в Съдебната палата в Плевен преди първото заседание по делото срещу автора на чалга версията на песента „Моя страна, моя България“. Делото е по повод създадения август 2023 г. Кристофър Галовски от Кнежа поп-фолк вариант на обичаната песен.

По думите на Емил Димитров – син делото в Плевенския окръжен съд, освен че касае нарушение на Закона за авторското право, разглежда много по-важен морален въпрос, който е от обществено значение. „Тази песен е определяна от милиони българи за неофициален химн на България. Не трябва да се допуска поругаването на един символ, макар и неофициален“, каза наследникът на певеца, цитиран от БТА.

Той определи като „ужасно преживяване“ първия път, когато е чул разпространената версия на песента. „Не заради самия стил музика. Той има своята красота. Ние сме балкански народ и тези ритми са ни в кръвта. Когато обаче искаш да направиш нещо, трябва да е красиво и да е твое“, заяви Димитров – син. 

На въпроса за какво би използвал парите от финансовия иск в размер на 5000 лв., ако той бъде уважен от съда, Димитров – син каза, че вероятно ще ги насочи към своя кауза. „Помагам със стипендии на добри студенти по авторско право да специализират в Залцбург. Поддържам и фондация „Емил Димитров“, в която се стремя да дигитализирам неговото творчество и архивите“, уточни той. 

Христина Георгиева, адвокат на Емил Димитров – син, посочи, че исковете по делото са четири. Първият е за неправомерно използване чрез неразрешено създаване на версия на песента „Моя страна, моя България“. Вторият иск е да се преустанови това нарушение като съдът да забрани използването по всякакъв начин и изпълнението на песента „Моя страна, моя България“ и на неправомерната версия „Моя страна, моя Германия“. Третата претенция е за сметка на нарушителя да се разпространи диспозитива на съдебното решение в медиите.

„Четвъртата ни претенция е паричната – обезщетение за неимуществени вреди, нанесени на носителя на авторското право на Емил Димитров – баща, а именно неговия син Емил Димитров. Този иск не е водещ, той е частичен. Има по-скоро възпитателен характер. Целта му е превантивна – да знаят всички нарушители, че освен, че се установява нарушението по съдебен ред, то се носи и финансова отговорност за действията им към правоносителите в случая на авторските права“, допълни адвокат Георгиева.

На днешното заседание не се яви ответникът по делото Галовски, нито негов адвокат. Следващото заседание ще се състои на 19 март като съдът разпореди събиране на допълнителни доказателства.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *