Синът на земеделската шефка в Банско С. Петрова взел под аренда от комисия с участието на майка му 400 дка земи срещу 2,50 лв./дка месечна рента

Въпреки данните, които получи от другите институции, КПКОНПИ не откри никакъв конфликт на интереси, с мотива, че собствениците на земи доброволно сключвали споразумение със земеделеца Петър Петров

Синът на дългогодишната шефка на Общинската служба по земеделие в Банско Сашка Петрова – Петър Петров, е получил от комисия с участието на майка му 440 дка земеделски земи в общината, за които плаща годишна аренда в размер на 12 000 лв.

Това показват данните на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/, която разследва сигнал срещу Петрова, според който началничката на службата в периода от 2014 г. до 2017 г. е очертала лично земеделски имоти на името на сина си с цел получаване на субсидии. Петров участвал в разпределение по чл. 37 в от Закона за собствеността и ползването на земеделски земи за ползване на земеделски масиви (ЗСПЗЗ) през 2014-2015 г., когато майка му е била член на комисията, се сочи още в сигнала. Според авторите по тази причина Сашка Петрова е разполагала с цялата необходима информация за свободните имоти и по този начин е могла да манипулира системата за подпомагане на земеделските производители, като получава парите от субсидиите чрез подставени лица – наематели на едногодишните договори и бенефициенти по Системата за идентификация на земеделските парцели. Междувременно земеделската шефка оказвала системен натиск върху земеделските производители при разпределението на белите петна по чл. 37в и чл. 37ж от ЗСПЗЗ, изразяващ се в това в кои землища да има разпределения и в кои да няма, се твърди в сигнала.

В хода на образуваното производство КПКОНПИ е установила, че Сашка Петрова заема длъжността началник на Общинска служба по земеделие и гори – Банско от 11.07.2003 г., когато е назначена със заповед на тогавашния министър на земеделието Мехмед Дикме. Още през юни 2012 г. тя е включила в декларацията си пред същата комисия, че от 6 юни същата година синът й Петър Петров е регистриран като земеделски производител, а през 2015 г. в новата декларация е добавила, че самата тя е член на комисия за сключване на споразумения между собственици и ползватели на земеделски земи.

Впечатление прави, че още 4 месеца преди да има регистрация като земеделски производител, Петров печели първия търг от комисията, в която участва майка му – за масив №31 в Банско, с обща площ за ползване 95.549 дка и дължимо рентно плащане в размер на 10 531.22 лв., или по 8 лв. месечно за 1 дка. Няма яснота каква оферта е дал другият кандидат за огромния терен.

Отново през февруари 2015 г. синът на земеделската шефка успява да пребори още 6-има кандидати и печели масив №54 в Добринище, който е с обща площ за ползване 161.878 дка и дължимо рентно плащане в скромния размер от 1125.58 лв. за цяла година. В същия месец Петров прави и третия удар – взема под аренда масиви № 188 и № 191 в Добринище, чиято обща площ за ползване е 183.534 дка., а дължимо рентно плащане – само 1059.93 лв. В този търг кандидатите са били общо 6-има.

След като по този начин успява в рамките на няколко дни да наеме 440-те дка земеделски земи, Петров спира да се явява по търгове.

Според КПКОНПИ във факта, че майка му е била член на комисията, която е определила 3 пъти поред сина й за победител в търговете, няма нищо смущаващо, тъй като „наличието на свързани лица само по себе си не представлява конфликт на интереси”. В следващото изречение от решението си комисията обаче отрича предишното. Според него „свързаността създава риска от такъв в случаите, при които лицето, заемащо висша публична длъжност, упражнява правомощия или изпълнява задължения по служба в частен интерес – собствен или на свързаното с него лице”.

Комисията е отдала дължимото на факта, че масиви за ползване на земеделски земи се създават по споразумение между собствениците и ползвателите, сключването на споразумението се ръководи от комисия, определена със заповед на директора на Областната дирекция “Земеделие” в срок до 5 август на съответната година, но в крайна сметка споразуменията се постигат доброволно. КПКОНКПИ е категорична, че това доказва само едно – заради доброволния момент Сашка Петрова нямала никакъв частен интерес синът й да получи земите.

Решението на КПКОНПИ е първият отговор на жалбоподатели от Банско, които от 2005 г. се опитват чрез различни институции, сред които земеделското министерство, главния прокурор и Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, да осветлят дейността на земеделската шефка. 2 г. след като оглави общинската земеделска служба, стотици собственици на земеделски имоти в курортния град протестираха срещу работата на Сашка Петрова и отказа й да изпълни влезли в сила съдебни решения. Създаден бе дори инициативен комитет за борба с организираната престъпност и корупцията в Банско, според който земите на банскалии се разграбват от служители на общината и от служба “Земеделие и гори”, където се променят скици и се разместват граници. “Фалшифицират се документи, парцели се обявяват за общинска собственост, след това се продават от хора на поземлената комисия”, обясни тогава Здравко Хаджирадонов, представител на инициативния комитет. Тогавашният кмет на общината Александър Краваров обаче опонира, че в Общинската земеделска служба наистина има нарушения, но те са само административни.

През 2008 г. срещу Петрова скочиха и офицери от запаса в Банско, които настояха Петрова да изложи плана за земеразделяне на видно място в общината, за да се ориентират хората какво става със земите им.

Малко по-късно земеделски производители от община Банско пуснаха жалба до 6 институции срещу Сашка Петрова, след като 30 от тях сключили доброволно споразумение за ползване на земеделската земя по чл. „37 и”, но Петрова го развалила. Подозренията на хората бяха, че го направила, за да остане повече неразпределена земеделска земя, която да бъде ползвана от нейния син Петър Петров. В жалбата на земеделците бе изрично записано, че Петров от години ползва стотици декари земя, без изобщо да я обработва и без да има животни.

Една от тези жалби е постъпила и в КПКОНПИ, която, видно от решението й, се е занимавала само с конфликта на интереси между майка и син, но не и със случващото се със земята след сключване на арендните договори и какви суми получава от ДФЗ земеделецът Петър Петров.

Докато българските институции обмисляха дали да разследват дейността на Сашка Петрова и в каква посока да протече разследването им, през 2017 г. неизвестни подпалиха с коктейл „Молотов“ тойотата на Петрова, паркирана на улица “Райна Княгиня” в курортното градче. Тогава стана ясно, че преди това земеделската началничка многократно намирала гумите на колата си срязани.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *