Синът на скандалния приватизатор с имение в Българчево К. Арнаутски с проект за черешови напитки събира разрешителни за производство на ябълков сок в Покровник

Синът на един от най-крупните благоевградски длъжници към държавната хазна – приватизатора на общинското дружество „Народна мебел” Кирил Арнаутски – Георги Кирилов Сандев, се кани да строи предприятие за производство на газирани плодови сокове. Чрез едно от 15-те търговски дружества, в които участва – „Клас енерджи“ ЕООД, на 4 ноември Сандев е уведомил за инвестиционното си намерение първо кметството в благоевградското с. Покровник, където смята да разкрие производството, а после и РИОСВ, откъдето очаква преценка дали екоинспекцията ще му приложи процедура по преценяване необходимостта от изготвяне на оценка за въздействие на предприятието върху околната среда, или не.

Според бъдещия инвеститор в предприятието ще се обработват годишно точно 257,10 тона ябълки, от които ще се добиват 192,83 тона плодови сокове. Производството ще е 82 дни в годината /сезонът на ябълките/. Ще се работи на 1 смяна, по 8 часа на ден, а линията за преработка на плодовете в напитки и затварянето им в кенчета ще е с капацитет 0,3 тона на час.

Инвестиционното намерение е много детайлно, включва дори номерата на гардеробчетата, в които бъдещите работници в предприятието ще оставят на идване на работа цивилните облекла, но е под въпрос дали проектът е съобразен точно с ябълките като изходна суровина, или е преписан механично от друг план, защото на някои места се говори за първична преработка на череши.

Въпреки че семейството на Сандев е доста заможно, той е уточнил, че за реализацията на идеята си разчита на еврофинансиране. Най-вероятно ще успее, защото по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 същата фирма „Клас енерджи“ получи по 2 проекта 1 050 310 лв. финансиране.

Видимо младият бизнесмен сериозно се е заел със земеделие, тъй като преди няколко месеца заедно с приватизаторката на „Пиринстройинженеринг” Велика Узунова решиха да градят в санданското с. Петрово склад за съхранение на круши и автономна фотоволтаична инсталация на покрива му. Този им проект е още на ниво събиране на разрешителни.

Докато инвеститорът е съсредоточил всичките си усилия в ябълките и крушите, татко му К. Арнаутски си живее в луксозно имение с близо 3 дка застроена площ с басейни на открито, хамаци, спа център и др. екстри в благоевградското с. Българчево, а когато не е на село, е на поредното екзотично пътешествие, което прави всяка година със съпругата си Даниела.

Кире Българчевеца, както Арнаутски е познат в региона, стана известен с приватизацията преди 17 г. на общинското предприятие „Народна мебел” ООД, чието имущество прехвърли криминално на личната си фирма „Кирил Инвест” ЕООД, и то във време, когато и община Благоевград имаше във фирмата дялове. Така Арнаутски стана собственик на огромна база в кв. „Грамада”, партерно помещение от 500 кв.м на централната благоевградска ул. „Тодор Александров”, мебелен магазин, кооперация срещу общежитията на Американския университет и много др.

По сигнал на акционерите, които не получиха нито лев от препродажбата, през 2016 г. Окръжен съд – Благоевград го осъди на 2 г. лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок за данъчни престъпления в особено големи размери – близо половин милион лв., както и да плати на държавата около 420 000 лева укрити данъци от дейността на „Народна мебел” ООД. Арнаутски обаче не плати стотинка, защото докато течеше разследването срещу него, той успя да прехвърли цялото свое лично имущество за милиони, както и недвижимото имущество на „Народна мебел” на фирми на сина си Георги Сандев, снахата Николета Недялкова и на други приближени.

В момента Кире Българчевеца, известен и с друго прозвище – благоевградския Ветко /б.р. скандалния милионер Ветко Арабаджиев/, няма по документи пукнат лев, нито фирма или бизнес. Синът му пък наскоро направи премиерна обиколка на Ривиерата с новата яхта на приятеля си Димитър Стойков и така успя да прекрачи от Българчево в хайлайф новините.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *