Син на бившия лекар на „Пирин“ /Благоевград/ доц. Сашо Асьов сертифициран от EASO като национален експерт за лечение на затлъстяването

Потомък на якорудската фамилия Асьови – д-р Явор Асьов, бе сертифициран като национален експерт за лечението на затлъстяването от Европейската асоциация за изследване на затлъстяването (EASO), съобщиха от „Александровска болница”.

Д-р Явор Асьов е роден преди 32 години в София. Завършва Медицинския университет и специализира “Ендокринология и болести на обмяната” в „Александровска болница”. През 2016 г. е награден като млад изследовател в конкурса за млади учени “Young and Energetic Scientists” за най-успешна научна разработка. От 2015 г. насам младият лекар е част от изследователския екип на европейския проект ePREDICE за превенция на диабета.

Д-р Явор Асьов е син на известния ортопед-травматолог доц. Сашо Асьов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Св. Анна“ – София. Доц. Сашо Асьов е роден в Якоруда, работил е в болницата в Благоевград, бил е лекар на ФК „Пирин“. Един от най-добрите български специалисти в областта на ендопротезирането на колянна и тазобедрена стави, хирургично лечение на травми и ортопедични заболявания на ходилото, както и на останалите травми на опорно-двигателния апарат. Специализирал в страната и чужбина.

Синът му д-р Явор Асьов е главен асистент в Клиниката по ендокринология на лечебното заведение. Сертификатът, който е получил, се издава от комитет от водещи европейски специалисти в ендокринологията. Това са лекари с призната клинична специалност, релевантна в лечението на затлъстяването с голям брой участия в конгреси и обучителни програми, а също и научни публикации в реферирани медицински списания.

Настоящият сертификат на д-р Асьов потвърждава водещото ни място в лечението на този сериозен в световен мащаб здравен проблем, казват от болницата.

Д-р Асьов има успешно положен изпит по ендокринология и диплома от Европейското дружество по ендокринология (ECE). Той е носител и на приза „Лекар на годината 2019″ на Български лекарски съюз в категорията „Ти си нашето бъдеще” – награда за младите медици на България. 

Д-р Асьов слуша рок музика. Харесва модерните технологии. Увлича се от фентъзи. „Властелинът на пръстените” и „Междузвездни войни” са класиката в очарованието му. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *