Скандали на заседанието на минипарламента в Перник, БСП дава председателя Колев на прокуратурата

Лют скандал се разрази на вчерашното извънредно заседание на Общинския съвет в Перник. Още в началото БСП внесе предложение за допълнителна точка, която да бъде обсъдена първа, която касае решение за удължаване срока за изплащане на  безлихвен заем. Срокът на погасяване е 1 декември. Докладната е внесена в деловодството на Общинския съвет на 26 ноември, но председателят Димитър Колев не я е включил в дневния ред и не я е качил на страницата на минипарламента. Тя е във връзка с безлихвения заем от 4,2 млн. лв., който бе изтеглен при предишното управление. От него държавата си прихвана миналата година 3 млн. лв. и Перник остана без средства за капиталови разходи. Останалите 1,2 млн. лв. не са погасявани и с писмо министър Горанов припомня на общината, че трябва да бъдат върнати до края на 2019 г., иначе ще започнат да текат лихви. От БСП поискаха точката да бъде включена. Валентин Петков предложи да бъде променен текстът в частта за крайния срок на погасяване и той да бъде удължен до 2020 г. От ГЕРБ обаче възразиха, защото точката била важна, касаела разсрочването на 4 млн. лв., а в залата не присъствал нито кметът, нито негов заместник.

„Заемът бе теглен в мандат 2015-2019 г. Ако не влезе тази точка, ще плащаме наказателна лихва и освен това ще носим наказателна отговорност. Това ще нанесе и финансови щети на общината“, заяви Милена Милошева от БСП.

„Аз не съм получил писмото от кмета. Предлагам да се свика председателски съвет, на който да присъства и той, и да се вземе решение да се свика ново извънредно заседание в началото на следващата седмица“, предложи Милан Миланов от ВМРО. Заради отказа на Колев да включи в дневния ред точката за удължаване срока на изплащане на безлихвения заем до края на 2020 година БСП- съветниците ще внесат срещу него жалба в прокуратурата.

Оказа се обаче, че освен докладната за удължаване на заема още една докладна е пропуснал да включи в дневния ред точно председателят Димитър Колев.

„Става въпрос за докладната с инвестицията от 10 млн. лв. от „Фантастико“. Защо трябва да ходим да работим в София, а това решение да се протака“, попита Петър Първанов от АБВ.

„Причината е, че няма постоянни комисии. Затова докладните не са вкарани, няма друго“, контрира  Колев. В крайна сметка точката за заема не бе включена в дневния ред. Това провокира БСП да откажат да участват повече в заседанието и да напуснат залата.

Въпреки че остана само новосформираното мнозинство и се очакваше заседанието да протече бързо, отново се заформи скандал. Този път заради участието в постоянни комисии. Петър Басмаджиев и Вержиния Феодорова от БДС „Радикали“ заявиха, че са включени в по две комисии, а те желаят да участват в по една.

„Комисиите са правени на база Общински съвет от 41 души, а ние сме 37. В правилника пише, че ще ни наказват, ако не присъстваме. Аз не желая да съм в две. Моето място е комисията за младежта и спорта и никой не може да ме задължи“, поясни Басмаджиев.

Понеже съставът им пък нямало как да се коригира „на крак“, бе дадена почивка на съветниците, за да уточнят как ще продължат.

На „нож“ бе посрещнато и предложението на Първан Първанов от АБВ съветниците да работят без възнаграждение. Всички в залата бяха срещу  предложението на Първанов, като окончателно си гласуваха 70% от брутната заплата на общинските служители.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *