Скандали на извънредна сесия! Съветникът на заплата в частната болница К. Костадинов единствен не подкрепи доц. Недин за шеф, 30 медици гневно скочиха: Кой си ти да даваш оценка на общинската болница?

Извънредното заседание на ОбС – Дупница започна с протест на 30 лекари, медицински сестри и помощен персонал от общинската болница в града, които половин час преди старта на сесията вече бяха пред общината. Те дойдоха да защитят болницата и да подкрепят доц. Недин за шеф. Една от точките в дневния ред бе утвърждаването на доц. Димитър Недин за вр.и.д. управител на общинската болница. Всички присъстващи съветници гласуваха „за”, единствено Костадин Костадинов, който е финансов директор на частната болница в Дупница, гласува „въздържал се”. Той предизвика гнева на присъстващите представители на болницата с изказването си. Стигна се дотам зам. председателят на ОбС Йонко Гергов, който водеше заседанието, да се обърне към разбунтувалите се медици и служители със заканата, че ще ги изгони, тъй като нарушават спокойствието в залата. Д-р Красимир Кръстев, АГ специалист в общинската болница, се опита да се изкаже по микрофона пред всички общински съветници, но му бе отказано. От микрофона го измести общинският съветник от БСП Георги Пехливански и докторът, унижен, си тръгна демонстративно. Общинският съветник Костадин  Костадинов се обърна с гръб към водещия заседанието зам. председател Й. Гергов и кмета на общината Методи Чимев, но с лице към протестиращите и ги предизвика със своето изказване. Той взе думата след кандидат-депутата от „Да, България” Иван Авджийски, който заяви на всеослушание: „Общинската болница в Дупница за 4 г., докато РЗОК – Кюстендил се управляваше от д-р Матей Попниколов, хирург в частната болница в Дупница, е наказана с 600 хиляди лева глоби за несъществени печатни грешки в документацията. Това прави впечатление, тъй като преди управлението на д-р Матей Попниколов и след това, когато д-р Попниколов е бил начело на РЗОК, глобите на болницата в Дупница са били драстично по-малки. Тези 600 хиляди лева глоби, изплатени от общинската болница, също са допринесли за влошаване на финансовото състояние на лечебното заведение”, категоричен бе Ив. Авджийски. Той предложи общинските съветници да приемат нов план за спасяването на болницата, в който да се провеждат реални оздравителни стъпки, а не закриване на печеливши отделения. Да се назначи за управител човек, който е избран от лекарите и персонала на болницата. Съветниците, които работят в частни конкурентни здравни заведения, да не участват в обсъжданията и гласуването на решения, касаещи общинската болница. Общинският съвет да участва в реалното разрешаване на финансовото положение на болницата. Те са натрупани поради действия и бездействия на сегашните общински съветници”, заяви Иван Авджийски.

Като лекари, работещи в конкурентни частни заведения, той визира общинския съветник от ОДБ К. Костадинов, който е финансов директор на частната болница, д-р Кирил Кирилов, бивш зам. шеф на общинската болница, сега собственик на частен кабинет по ендокринология, д-р Пламен Соколов, който вчера обяви, че той и неговата съпартийка Виолета Зашева от „Движение 21” стават независими общински съветници. Съпругата на д-р Соколов е собственик на МЦ „Панацея”, в който работи и той, и д-р Крум Бонев, който работи в общинската болница, но е и директор на МЦ „Асклепий”.

Изказването на Авджийски разгневи Костадин Костадинов, който се обърна към присъстващите на сесията служители от общинската болница и ги попита: „Къде са завеждащ отделенията ви? Не може едно младо момче да се „разхожда” по главите на добри лекари в Дупница, като д-р Матей Попниколов и д-р К. Кирилов /визирайки Иван Авджийски/. С него ще се срещнем в съда”, заплаши Костадин Костадинов.

Присъстващите на сесията като гости 30 медици и служители му скочиха с думите: „Кой си ти да даваш оценка на общинската болница?”.

К. Костадинов обаче продължи тирадата си: „Завеждащ отделенията не са тук, защото всеки от тях си е направил по едно царство, за да царува. Аз не вярвам на доц. Недин, че разходите на общинската болница няма да се увеличат, ако той застане начело на болницата, но след като завеждащ отделенията са застанали зад него, ще гласувам с „да”, примири се К. Костадинов. Въпреки че заяви, че ще гласува със „за”, доц. Недин да бъде назначен за шеф, общинският съветник К. Костадинов не спази обещанието си и гласува „въздържал се”.

След сблъсъка между него и групата от болницата сесията се превърна в политическа говорилня. Всяка партия упрекваше другата кой е издигнал Росен Тимчев за управител на общинската болница и се стигна до нов дълг от още 426 000 лева на лечебното заведение. Д-р Кирил Кирилов, съветник от ЕНП в минипарламента, твърдеше: „Аз не съм предлагал Р. Тимчев за управител, предложи го д-р Пламен Соколов и останалите колеги съветници го подкрепиха”.

През цялото време, докато съветниците се изказваха, доц. Недин чакаше да представи своята програма за оздравяване на болницата, но така и не беше изслушан. След 2 часа заседание с явно гласуване общинските съветници одобриха доц. д-р Д. Недин за вр.и.д. управител на болницата.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *