Скандална финална сесия, съветници бойкотираха избора на временни кметове на Банско, Филипово и Места

Нажежени избори се очертават в Банско тази година. Тази заявка бе дадена още преди старта на предизборната кампания по време на провелата се вчера последна за мандата сесия на местния парламент в курорта. Общинските съветници от опозицията гласуваха против предложенията на кмета Георги Икономов за временно изпълняващите длъжността кмет на общината и кметове на кметства Филипово и Места да бъдат избрани заместник-кмета Асен Кирицов и секретарите на двете села Атие Каран и Димитрина Радичева, а двама от тях напуснаха демонстративно, като заявиха, че няма да участват в развихрящата се война. 

Предложенията за временни управници бяха гласувани с 8 гласа „против“ и 7 „за“ и не бяха приети от Общинския съвет. Настоящият парламент влезе за последно в бурни дебати, които бяха предизвикани от изказването на общинския съветник Георги Думанов, който ще бъде и кандидатът за кмет от ВМРО на предстоящите местни избори.

„Колеги, тази точка е свързана с предстоящите местни избори. Всички знаем, че е на път да се разрази една война, затова ние поставихме на масата тази точка и я гласувахме от общия отбор. Затова ние декларираме, че не желаем да бъдем  намесвани в предстоящата война, тя си е ваша и затова взехме решение да не участваме при гласуването на предстоящата точка. Нека не забравяме, че разделението в обществото е много голямо и бъдещият кмет трябва да бъде обединител, а не да разделя. Затова ние няма да вземем отношение по предстоящите точки, които остават”, каза Думанов.  Изказването му бе атакувано най- напред от общинския съветник Благой Кишев, който заяви:

„Аз мисля, г-н Думанов, че ние все още сме съветници и не знам каква война ще се разразява, но според мен е безпардонно да не вземете участие в избора”. Докато Благой Кишев приключи с изказването си, Георги Думанов и колегата му Ангел Недялков напуснаха залата. Въпреки отсъствието им престрелките продължиха.

„Това е много безотговорно нещо и не знам за какви войни се говори, но ако не се вземе решение за временен кмет, ще оставим общината без човек, който да носи отговорност за нея. Ако мислите, че това е нещо нормално, което трябва да  направим… Г-н Думанов е кандидат за градоначалник и още от сега да дезертира?!”, каза  Костадин Загорчин, апелирайки към колегите си да гласуват предложението.

С цел да успокои страстите председателят на Общинския съвет Баряков поясни, че временните кметове се гласуват за периода  от 25.10.2019 година до полагане на клетвата на новите избраници. Това обаче не спря дебатите.

„Във връзка с това, което каза г-н Загорчин и от докладната, която прочете г-н Баряков, стана ясно, че ако Общинският съвет не избере временно изпълняващ длъжността кмет, областният управител ще го направи, което значи, че ние не оставяме общината без кмет, а оставяме областният управител да го назначи”, каза Весков. Тук някои от общинските съветници заявиха, че няма логика това решение да се оставя да бъде решено от  областния управител, след като тези правомощия ги има Общинският съвет.

Кметът Г. Икономов също нарече това отношение безотговорно, а позицията на част от общинските съветници противообществена.

„Колеги, знам, че на някои предизборните страсти са повече от нормално, а пък на други явно не им стиска да си вземат решенията, за което са избрани тук, в Общинския съвет. Ако тръгнем по тази логика и да оставяме областният управител да ни решава всичко, за какво сте вие тук? Областният управите ще реши абсолютно всичко, което вие не решите, но вие сте избрани тук за това. Много добре знаете, че това винаги е било правено – предлага се един от действащите заместник-кметове и винаги е  гласувано от общинските съвети. Използвате една чисто законова ситуация, за да показвате някаква позиция, която  на практика е противообществена. Вие  сте тук, за да оставите общината в сигурни ръце, а сигурните ръце са ръцете на един от действащите заместник-кметове, както е било  винаги досега”, каза Икономов и след като също поясни периода, за който се гласува допълни: „За мен това е безотговорно отношение и съжалявам, че го казвам, но нещо, което  се прави от години и никога не се е политизирано, сега да се прави не е обяснимо”.

Думата взе Владимир Колчагов, от чието изказване стана ясно, че няма да приеме. „Не случайно законодателят е предвидил ситуации, в които може да не бъде избран нито един от действащите зам. кметове. В противен случай би казал общинските съветници да гласуват за предложението на кмета. В ЗМСМА е записано, че всяко предложение общинските съветници гласуват със „за”, „против” или „въздържал се”. Не знам защо всеки път, когато има конфликтна точка, вие, уважаеми колеги, се опитвате да изкарате всички останали безотговорни. Дайте да запишем, че всички предложения на кмета трябва да се гласуват само със „за“ и да не се занимаваме”, каза Колчагов и приключи иронично с думите: „Дайте да върнем в Конституцията т. 1 – партията майка е всьо и вся и да се приключи.  Това не е безотговорно отношение, безотговорно отношение е ако не гласуваш”, допълни Колчагов и попита дали другият зам. кмет ще бъде в някоя от листите и защо не е предложен. Въпреки въпроса не бе направено предложение от парламентаристите за временно изпълняващ длъжността кмет да бъде гласуван другият зам. кмет Ивайло Ръхов, за когото по време на сесията се разбра, че няма да бъде в ничия листа. 

„Точно заради отказа да гласуват, изказахме мнение, че е политически безотговорно това поведение, защото те даже не изказаха предложение и напуснаха”, каза Малин Бистрин в отговор на изказването на Колчагов и в подкрепа това на Икономов.

„Това означава ли, че нямате доверие на г- н областния управител”, отправи питане към Икономов пък общинският съветник Георги Главчев.

Дебатите деликатно бяха прекратени от Костадин Дурчов, който апелира да се премине към гласуване.

„Ние не сме съд. Въпреки че не одобряваме това поведение, нека не съдим колегите и нека приключим дебатите и да гласуваме предложението”, апелира Дурчов.

Очаквано гласовете „против“  бяха повече от дадения положителен вот и Асен Кирицов не бе избран от местния парламент за временно изпълняващ длъжността кмет. Отрицателният вот надделя и при гласуване на временните управници на селата Филипово и Места, но точките минаха без дебати.

Въпреки че предложенията на кмета за временни кметове не  бяха приети, те ще изпълняват тези функции. След сесията Георги Икономов сподели, че този бойкот е бил очакван за него и поясни как ще бъдат назначени временните кметове

„Оттук нататък временно изпълняващият длъжността кмет се назначава с моя заповед, която е от днес до 25 октомври, а след това областният управител ще избере временно изпълняващия кмет, който най-вероятно ще бъде този, който аз съм назначил. По селата е същото. Драма няма, просто едно безсмислено и безотговорно действие от тяхна страна“, каза Икономов.

Така на практика въпреки дебатите и престрелките по време на последната сесия в Банско начело на местната администрация застава заместник-кметът Асен Кирицов, а кметствата във Филипово и Места се поемат  от  Атие Каран и Димитрина Радичева.     

В края на сесията думата взе единствената дама в Общински съвет – Банско Евгения Тренчева, която благодари за успешната работа през мандата.

„Уважаеми колеги, точно преди 4 години като единствен представител на нежния пол в този Общински съвет ми бе дадена думата да водя първото заседание на Общинския съвет. Това мое изказване се роди спонтанно, защото мисля, че четири години от нашия живот не са отишли  напразно. Тръгвам си оттук удовлетворена от това, че стоях на мястото си сред това мъжко присъствие и успях да съхраня женското в себе си и да отстоявам  своите позиции. Разбрах, че няма ненаказано добро. Въпреки всичко успях да направя така, че да поставим обществения интерес над личностните боричкания”, каза Е. Тренчева и благодари на кметския екип за съвместната работа, като посочи част от постигнатото през мандата и положителната посока, в която се развива Банско. Тренчева приключи с обръщение към всички парламентаристи: „Изборите идват и си отиват, всички  ние оставаме да живеем тук, в Банско. Нека, когато се срещнем, имаме очи да се погледнем и поздравим приятелски, защото животът не свършва днес и утре, защото политиката е временно явление и най-важно е да останем човеци”, каза Тренчева.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *