Скандални нападки на заседание на ОбС – Разлог! Председателят на НЧ „Развитие 2004” Н. Минков обвинен от съкварталец за неотчетени дарения и безстопанственост

До лични нападки и обвинения за безстопанственост се стигна на провелата се вчера редовна сесия на Общински съвет – Разлог между председателя на НЧ „Развитие 2004“ Николай Минков и съкварталеца му Радко Радков, който от години сигнализира за нередности и е с амбицията за заеме председателското място.

Нападките се развихриха по време на разглеждането на годишните отчети за дейността на читалищата. На сесията местните парламентаристи допуснаха изказване да направи Радко Радков, който преди повече от година бе избран за председател от общото събрание на читалището, но заради пропуски при провеждането и свикването изборът му бе счетен за нелегитимен. При изказването си Радко Радков за пореден път подчерта, че в читалището в ромския квартал от години цари безстопанственост, то не извършва никаква дейност, стои затворено, а председателят Николай Минков работи в чужбина и е назначил свои роднини на работа в културната институция. Радков определи читалището като „инкубатор на престъпници и инкубатор на корупция“.


Николай Минков и Радко Радков влязоха в остър сблъсък с лични нападки на заседанието на ОбС – Разлог

По време на изказването си той заяви, че преди дни служители на ВиК са открили водомер, който бил заровен от 10 години, а в същото време в отчета е посочена сумата от над 1000 лева за вода, горива и енергия.

Упреци имаше и за неотчетени дарения, които хора от квартала са дали за стимулиране на две деца. Радко Радков директно отправи обвинения срещу Минков, че е прибрал парите, апелира да не се приема отчетът на читалището и за пореден път поиска да бъде направен цялостен одит.

Общинският съветник Николай Дундалов пък предложи да се възложи на кмета на общината да сезира прокуратурата, която също да направи проверка. Той също подчерта, че читалището е постоянно затворено, а в същото време субсидията е изразходвана.

В своя защита председателят Николай Минков поясни, че Радков всяка година пуска сигнали срещу него и читалището, и уточни, че в момента прокуратурата води разследване за дейността. Той бе категоричен, че казаното от съкварталеца му не отговаря на истината, и допълни, че малка част от общинските съветници го стимулират да пуска сигнали. Минков също упрекна съкварталеца си в безстопанственост, като уточни, че преди избора му за председател мястото е заемал Радков и читалището е било в окаяно състояние. В отговор на обвинението на дарените средства Минков призна, че са дадени, но уточни, че сумата е незначителна – в размер на 80 лева, и не е дарена на читалището, а дадена на двете деца.

Общинският съветник Николай Дундалов отправи критики и за това, че на комисии се изпращат хора, които да представят отчетите, без да са наясно дори какво е отчет и какви са длъжностите в едно читалище.

Председателят на Общинския съвет д-р Мария Копанарова апелира най-после да се намери решение на проблемите с читалището в ромския квартал, тъй като този въпрос стои на дневен ред вече в продължение на 10 години. Тя настоя въпросът да се реши веднъж завинаги от общото събрание на читалището, което е органът, който може да го направи, и да вземе най-правилните решения за бъдещето на културната институция.

В крайна сметка заради наслоените с години проблеми отчетът на читалището не бе приет. С пълно мнозинство бяха приети единствено отчетите на читалищата в Разлог, Баня, Добърско и Долно Драглище, с един глас „въздържал се” мина отчетът на институцията в Бачево, а за тези в Годлево, Горно Драглище и Елешница гласувалите „въздържал се” бяха повече, но и те бяха приети. 

Дебати по време на сесията се развихриха и за срока за издаване на разрешителни за водоползване на минерална вода от находището на Баня. Предмет на споровете станаха предложенията за удължаване на срока по три разрешителни и други две нови искания за водоползване, на които бе посочен срок от пет години. Част от парламентаристите отправиха упреци, че по-дълъг срок се дава избирателно на определени фирми, а общинският съветник Христо Зайков предложи за новите искания срокът да бъде удължен.

На гласуване бяха предложени две предложения – удължаване на 10 години, което бе дадено от Пламен Хаджиев, и удължаване до 2036 година, което е крайният срок, до който МОСВ е предоставила на община Разлог право да се разпорежда с минералната вода. То беше дадено от Петър Попов. При гласуването бе приет по-дългият срок и входираните общо пет предложения получиха разрешителни до 2036 година.

Упреци бяха отправени и по отношение на бланката на заявление, която кандидат-водоползвателите попълват и в която липсва графа, в която да се посочи исканият срок. Тук кметът Красимир Герчев пое ангажимент занапред със заявлението за водоползване да се попълва и друго, в което да се посочва от заявителя конкретният срок.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *