Скандални подробности от заседанието на ОИК – Благоевград по казуса “Камбитов – Томов”

Благоевградската Общинска избирателна комисия снощи стартира процедурата по решаване на казуса с кмета на Благоевград Румен Томов. Той възникна след жалба в ОИК на бившия кмет Атанас Камбитов, който поиска предсрочно прекратяване на правомощията на Румен Томов заради това, че в Търговския регистър Томов продължава да е вписан като едноличен търговец с фирма ЕТ “РУМЕН ТОМОВ – АЛМА-ЕМ”, въпреки че на 27 ноември е прехвърлил фирмата на сина си.
Да се запознаят с жалбата на Атанас Камбитов снощи в ОИК се събраха всичките 13 членове на комисията: председателят Мартин Бусаров, заместник-председателите Вилислав Балев и Йордан Симонски, секретарят Мустафа Сирачки и членовете Александра Стоянова, Биляна Петачка, Владимир Вачев, Елена Панчева, Елеонора Атанасова, Илия Милев, Милена Велкова, Светослава Терзиянова-Михайлова и Стоян Терзийски. Разпределението по партии в състава на ОИК – Благоевград е по 4 представители на ГЕРБ и БСП, 2-ма на “Обединени патриоти” и по 1 на “Воля”, “Демократична България” и ДПС.
След изчитане на жалбата на бившия градоначалник комисията взе решение да изиска от Търговския регистър официален документ, който да удостоверява движението по партидата на ЕТ “РУМЕН ТОМОВ – АЛМА-ЕМ”, от който трябва да стане ясно заличено ли е дружеството към датата 4 декември, или е фигурирало в регистъра. Съгласно указание на ЦИК регистърът има 3 работни дни да отговори. След получаване на отговора по процедура ОИК трябва да изиска становище от кмета Румен Томов – да обясни писмено какви действия е предприел за заличаването си като търговец. Томов също има 3 работни дни за отговор. В зависимост от този отговор ОИК може да вземе решение за предсрочно прекратяване правомощията му като кмет или да отхвърли сигнала на Камбитов.
При хипотезата за прекратяване на кметския мандат е нужно квалифицирано мнозинство от 2/3 от състава на ОИК, в случая с 9 гласа “за” от общо 13. Решението подлежи на обжалване в съда, но жалбата не спира изпълнението и то влиза в незабавно в сила. Общинският съвет ще трябва да избере вр.и.д. кмет измежду някого от сегашните му заместници. Така може да се окаже, че в спешен порядък общинските съветници, които от един месец са в тупик за избор на председател, ще трябва да си изберат временен градоначалник. През това време отстраненият Румен Томов ще очаква развоя по жалбата си в съда.
Административен съд има 14-дневен срок, в който да се произнесе с решение от образуване на делото, тъй като се касае за бързо производство. То подлежи на обжалване пред ВАС в 7-дневен срок, като тези дела се гледат приоритетно. В случай на окончателно решение за предсрочно прекратяване на кметския мандат, президентът обявява с указ насрочването на частични избори за кмет в община Благоевград. При втория вариант само с 5 гласа “против” на членовете на ОИК може да се отхвърли искането за прекратяване на кметските правомощия.
Решението също подлежи на съдебно обжалване, което не може да стане от името на Атанас Камбитов като физическо лице, поради липса на правен интерес. Жалба може да има от която и да е партия с представителство в Общинския съвет. При разглеждане на жалбата Административен съд може да върне преписката с указания към ОИК за преразглеждане и спазване на закона.
До безпрецедентната ситуация се стигна, след като при справка в Търговския регистър екскметът Атанас Камбитов установи, че фирмата на настоящия кмет Румен Томов е прехвърлена на сина му, но все още е незаличена, което по закон трябва да стане в едномесечен срок от обявяване на избора му, т.е. до 4 декември. Отделно новият градоначалник е задължен да уведоми за предприетите действия за заличаване на участието си в търговското дружество ОИК и председателя на Общинския съвет, и неизпълнението на което и да е от това изискване се счита за закононарушение.
С прехвърлянето на фирмата на Румен Томов ЕТ “Румен Томов – АЛМА – ЕМ” на сина му Мартин е била ангажирана адвокат Ася Гебова, става ясно от справката в Търговския регистър. Вписването на прехвърлянето е станало в последния ден от изтичане на законовия срок – на 4 декември в 18:04:44 ч., но няма заличаване. Това е мотивирало бившия кмет Атанас Камбитов да сигнализира ОИК да извърши проверка за закононарушение.
Заявление за заличаване е подадено вчера от адвокат Георги Чорбаджийски през интернет, показа проверка в Търговския регистър.
По прогнозите на М. Бусаров най-късно следващия петък ОИК ще се събере отново, за да започне да решава случая по същество. Според него искането на Камбитов е сходно с това на бившата общинска съветничка Злата Ризова, която поиска отстраняване на Ат. Камбитов от кметския пост заради участието му за няколко дни като собственик и управител на фирма, но се различава по основанията на исковете. Ризова се бе позовала на несъвместимостта между постовете кмет и управител на фирма, а Камбитов – на недовършена процедура по освобождаването на Томов от фирмата му.
ЕКИП “СТРУМА”

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *