СКАНДАЛНО РЕШЕНИЕ! На поправителен, с леки корекции на наема от 1 лв. на 20 лв. на месец, съветниците в Сандански все пак дадоха спортната база на Коко Динев за 10 години

На извънредно заседание, свикано вчера от  зам. председателя на ОбС Янко Ангелов, съветниците в Сандански отново прегласуваха решението си спортната база на градския стадион и игрището в село Вълково да бъдат отдадени под наем за 10 години на близкото до Коко Динев сдружение ОФК „Вихрен“. Съветниците промениха само параметрите на наема – от  1 лев на месец за стадиона в Сандански на  20 лв. и 2 лева за игрището във Вълково.

„Решението не е законно“, коментира вчера съветникът Живко Иванов. Той и колегите му д-р Виолета Ждрапанска и Андон Ризов не участваха в гласуването.

Както „Струма” писа, областният управител Бисер Михайлов стопира решението на Общинския съвет в Сандански за предоставяне на базата под наем срещу сумата от 1.00 лев. В мотивите областният управител е посочил, че в решението си съветниците не са спазили процедурата по отдаване под наем на имот, публична общинска собственост. Второто е, че не е посочена пазарна цена за наем на спортната база, която да е определена от независим оценител. И че липсва обява или съобщение, че се дава под наем спортната база, както и това, че не е представен пакет от документи на бъдещия наемател, които да удостоверяват, че сдружението е с общественополезна дейност.

Ето какво още заяви съветникът Ж. Иванов преди гласуването на върнатото решение: „Този подход е грешен. Аз лично съм казал на Георги Манолев как да се подходи в случая, за да гласуваме законно решение. Това е неангажиращ подход. И за тези, които днес искат да свършат услуга да се предостави базата и да се сключи договор без вписани в него права и задължения от страна  на наемател и наемодател, трябва да знаят, че този проектодоговор, който ни е предоставен, няма законова стойност. Питам аз кой ще погасява натрупани задължения от сдружението, било ако те са в размер на 3 милиона лева? Утре кой ще плати разходите и кой ще гарантира, че тези пари са за поддръжка и ремонт на спортната база? В този договор, предоставен пред нас на извънредното заседание тази сутрин, липсват обвързващи клаузи. Питам аз кой ще гарантира разходите, направени за поддръжката на базата, какво гарантира наемател или наемодател в лицето на кмета на общината?

Вместо да свършите работа, вие пречите да се свърши тази работа. Това не е действие на общински съветници, а на такива, които са се заврели в пясъка и натискат бутона. Съжалявам тези хора, които искат да наемат базата. Ние с това решение няма да им свършим добра работа. Това не е ангажиращ подход и за тези, които искат да сключат този договор, и за тези, които са обещали да го подкрепят. С такъв договор нищо не е гарантирано и за двете страни. За мен този договор е некоректен и неангажиращ. Сега на коляно някои искат да узаконяваме този договор”, заяви Ж. Иванов.

Преди него съветникът Яне Янев направи предложение за отпадане на точката от дневния ред. Но предложението му не бе прието при гласуването. „В пакета от документи липсва съгласувателен режим от министъра на спорта. Вие тук заблуждавате съветниците. Затова настоявам точката да бъде оттеглена“, заяви Яне Янев.

Групата съветници от РЗС не участваха в гласуването за предоставяне на спортна база на ОФК „Вихрен“ с управител Георги Манолев.

Кметът Кирил Котев репликира, че документите са изпратени до министъра на спорта и се очаква отговор. Съветникът Явор Аргиров предложи да бъде включена и нова клауза в договора, а именно осигуряване на постоянен целодневен достъп до лекоатлетическата писта и тревната площ на спортната база безплатно за гражданите и туристите.

Колегата му съветник Д. Димитров поиска към проектодоговора да бъде включена и клауза, че бъдещият наемател трябва да проявява грижа на добър стопанин и да поддържа базата, като за негова сметка бъдат текущите ремонти и издръжката на Детско-юношеската школа на ОФК „Вихрен”.

Решението за отдаване под наем на базата бе прокарано с гласовете на 17-те присъстващи в залата от групата на ГЕРБ, от Реформаторски блок, от коалиция „Земеделски народен съюз” и от ВМРО. Не гласуваха съветниците от РЗС,  БСП и НФСБ.

ЛИДИЯ МАНЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *