Скандално! РЗИ с полиция запечата закрития басейн на хотел „Езерец“, собственикът Р. Калайджиев не пуска инспекторите

Запечатаха закрития басейн в хотел „Езерец“ на общинския съветник Румен Калайджиев заради микробиологично замърсяване на водата. При опит да си свършат работата завчера инспекторите от Регионалната здравна инспекция в Благоевград не били допуснати от хотелския персонал и се наложило  директорът им д-р Калоян Калоянов да търси съдействието на полиция.

„Това не е първият отказ на достъп на проверяващи от РЗИ до водните басейни в „Езерец“ от страна на Р. Калайджиев, случва се за втори път в рамките на няколко дни – обясни шефът на хигиенната инспекция. – Г-н Калайджиев е отсъствал и явно е разпоредил на рецепционистката да не се допускат нашите инспектори. Те са се легитимирали със служебни карти, а и не ходят за първи път“, не скри изумлението си от реакцията на бизнесмена-съветник д-р Калоянов и разказа:

„Два пъти ходят, и двата пъти им отказват достъп. Не знам каква е причината. Наложи се да се обадя в полицията, за да искаме съдействие. Все пак това е обект с обществено предназначение, не е частен дом и имаме право по всяко време денонощно да правим проверки. От полицията се отзоваха и колежките си свършиха работата.

Странно ми е, че от „Езерец“ са отказали да разпишат дори протоколите. Аз не знам какво е това отношение на г-н Калайджиев, с него се познаваме, не сме се карали. Явно има тенденция спрямо нашата инспекция, но не знам каква е причината. Той не ми е звънял, за да ми изтъкне какви са доводите му, аз ще взема веднага мерки, ако има нещо срещу колегите, но те не ходят за първи път. Ходили сме и в по-големи хотели, и в по-скъпи, и в Банско, и в Сандански, и по-големи бизнесмени от г-н Калайджиев сме проверявали, но досега не сме имали такъв проблем. Плюс това ние от РЗИ вършим тази работа за негово добро, утре ще се появят някои деца с проблеми от микробиологично замърсяване и родителите ще дойдат при нас”, коментира директорът на здравната инспекция в Пиринско.

Д-р Калоянов посочи, че причината за запечатването на басейна е недостатъчна дезинфекция и констатирани нестандартни проби по микробиология. На въпрос какво би могло да доведе до подобен резултат, след като басейнът разполага с автоматична система за дезинфекция, той коментира, че дори ако влязат повече хора боси от тоалетната в басейна, може да се получи микробиологичното замърсяване, ако не се почисти веднага. „Не знам на какъв принцип и колко често се прави дезинфекцията в „Езерец“, но явно сме уловили точно този момент, когато не е било толкова чисто. Ние не искаме да създаваме на г-н Калайджиев проблеми, просто уредите са безпристрастни.

Това да не ни допуснат на проверка за първи път ми се случва, от 20 г. съм в инспекцията, но такъв случай не съм имал! И в дискотеки, в нощни клубове, стопанисвани от всякакви бизнесмени, сме влизали, не сме имали подобен случай!“, откровен бе д-р Калоян Калоянов.

Потърсен за коментар, Румен Калайджиев обясни причините за създалото се напрежение:

„Преди 10 дни от РЗИ идваха и взеха проби от всички басейни. В момента на взимането пълнехме вътрешния басейн и джакузито. Тази минералната вода се третира по особен начин с химия и още не сме й свикнали, затова ги бяхме източили и ги пълнехме наново. Проверяващата Надежда Радева ме попита дали да вземе проба, казах й да го направи, но да има предвид, че докато басейните се пълнят, ние няма как да сложим химия, това се прави, когато са пълни догоре, за да могат помпите да започнат да въртят. Това е причината и двете проби – от джакузито и от вътрешния басейн, да имат отклонения в лабораторията. Водата във външния басейн е окей, тъй като него не сме го източвали и тя е третирана с дезинфектанти.

Инспекторката спокойно можеше да напише предписание да не се пускат клиенти и водата задължително да се хлорира преди експлоатацията на басейна, и това е най-нормалното нещо, което можеше да направи. Но за да се направи на интересна, тя тръгна да спира басейна, извика полиция и направи цирк. Проблемът е, че не прави проверките добронамерено и усещам тенденциозност, за която причината категорично не е в д-р Калоянов. Забраних на персонала да подписва каквото и да е, от 2-3 дни не съм в града и затова отказах достъп, защото смятам, че е добре като се прави проверката, да е в мое присъствие.

В момента правим автоматично дозиране на дезинфектанти в минералната вода още след резервоарите при Владишкото. Струва ми няколко хиляди лева, но целта е по тръбите да идва третирана минералната вода. Ако всичко е окей, до довечера (снощи) трябва да сме готови. Затова не бързам да се обаждам в РЗИ да дойдат на повторна проверка, за да вдигнат забраната“, обясни Р. Калайджиев.

Във всички водни басейни в „Езерец“ водата е смесена – минерална и питейна. Любопитно е доколко и изобщо запазват ли се качествата на минералната вода при третирането й с химикали, за да отговаря тя на определените стандарти за басейни.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Р. Калайджиев

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Гугутка Пърдулева

    Този селски рапон какво разбира от химия? И защо замърсява натуралната минерална вода с химия? Отнемете му разрешителното за ползване на минералната вода!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *