СКАНДАЛЪТ В ПМГ – БЛАГОЕВГРАД ПРОДЪЛЖАВА! Ученици и родители на протест срещу изключването на Георги, бащата изригна срещу директора: Ти какъв си, бе, помияр, цървул…

“Ти какъв си, бе, на интересен ли се правиш? За много важен ли се мислиш? Помияр, цървул някой” – с тези думи бащата на изключения от ПМГ – Благоевград единадесетокласник Георги – Асен Кайнакчиев, изригна срещу директора на училището Николай Каращранов вчера сутринта пред събралите се на протест ученици.
Поводът за разразилия се в училището скандал е наложеното от Педагогическия съвет на ПМГ наказание на ученика от 11 “д” клас Г. Кайнакчиев – изключване и преместване в друго училище до края на годината.
Както “Струма” писа, инцидентът станал на 1 февруари по време на час по физическо възпитание и спорт. С разрешението на учителя си Вл. Стоянов гимназистът отишъл до стаичката на салона, за да вземе топка. Там се засякъл с другия физкултурник А. Ишев и се стигнало до размяна на реплики. Дали ученикът е ударил учителя, или обратното, не е ясно, тъй като помещението е без камери, а и няма свидетели на случилото се, но версията на двете страни коренно се различава. Малко по-късно преподавателят А. Ишев внася докладна и след бурен съвет, продължил 3 часа, с 14 гласа “против” и 44 “за” Георги е изключен от училището.
Наложената санкция разбуни духовете в ПМГ, гимназисти събраха над 200 подписа в защита на съученика си и излязоха на протест срещу решението на Педагогическия съвет. Учениците начело с изключения Георги Кайнакчиев застанаха пред входа на училището малко след 7 часа сутринта вчера.
“Тук сме, за да подкрепим Георги. Смятаме, че той не е виновен, не е нападал и удрял Ишев, дори напротив, учителят му е извъртял един шамар. Иначе не мислим да отсъстваме през целия ден. Само ще закъснеем за първия час, след което ще си учим нормално”, обясниха поддръжниците на Георги.
Идващи по това време на работа учители попитаха учениците за какво се събират, а те отвърнаха: “Ще правим физзарядка”. Особено емоционален бе коментарът на учителката по математика Нина Кавалджиева, която на влизане в училището мина през групичката протестиращи, застана на стълбите и заяви: “Не знам от кое ми горчи повече. От хапчетата, които пия, или от помията, която се излива”.
В 7.30 часа в двора имаше около 200 деца, някои от тях идваха за учебните занятия, а други се събраха в защита на изключения единадесетокласник.
“Не съм посягал на учителя Ишев. Той ми удари един шамар, а аз се защитих инстинктивно. Той даже твърди, че си е изкарал медицинско свидетелство, но не го представи на Педагогическия съвет, а и аз се чудя как изобщо ще си извади такъв документ, като му няма нищо”, каза Георги и допълни, че най-вероятно ще продължи образованието си в ПМГ – Гоце Делчев.
Учителят А. Ишев заяви, че самият той е родител и никога не би посегнал на дете. Педагогът категорично отрече да е удрял единадесетокласника, като подчерта, че тийнейджърът се е държал грубо и агресивно. Попитан от репортер на “Струма” извадил ли си е медицинско свидетелство, А. Ишев заяви: “Разполагам с необходимите документи. Ще видя как ще се развият нещата и при нужда ще се защитя”.
Учители от Математическата гимназия също излязоха на двора в подкрепа на колегата си А. Ишев, като подчертаха, че в историята на Георги е имало много разминавания.
Директорът на ПМГ Николай Каращранов заяви: “За мен и двете страни са виновни. Вл. Стоянов не е овладял ситуацията, А. Ишев донякъде си е надвишил правата, да не говорим за Георги. Двамата учители вече писаха докладите си по случая, сега очаквам да ми предадат още по един доклад, за да се запозная и да взема решение дали и на тях ще им бъдат наложени наказания”, коментира Н. Каращранов.
Той подчерта, че още вчера /16.02./ веднага е изпратил своя доклад до РУО, без да чака тридневния срок, за да не бави и възпрепятства работата и проверката по случая.
Към групата на протестиращите се присъединиха и 10-има родители начело с бащата на Георги – Асен Кайнакчиев, и семейният адвокат. Те определиха изключването на ученика като тенденциозно и неправомерно, като обвиниха учителите, че си правят каквото си поискат.
“Има нарушения на процедурата по налагането на санкцията. Абсолютно недопустимо е първо да се налага наказанието, а после да се изясняват фактите и обстоятелствата. Това трябва да е точно в обратния ред”, категоричен бе адвокатът на семейството. Той обяви, че все още не са получили заповедта, но са готови да я обжалват пред началника на РУО и ако се наложи, в Административния съд.
В 7.40 часа повечето ученици влязоха в училището, като навън останаха около 50 човека. Директорът Н. Каращранов също тръгна към входа, когато към него с крясъци и ругатни се спусна Асен Кайнакчиев. Школският шеф мълчаливо изслуша канонадата от обиди и се прибра в сградата. Поведението стресна сина му Георги, който се обърна към баща си с думите: “Е, браво, Кайнакчиев, много хубаво. Стига вече, спри се”.
Малко по-късно в разговор с репортер на вестник “Струма” директорът обясни, че това е втората му подобна среща с А. Кайнакчиев. “Първия път бе през месец ноември. Тогава поканих и двамата родители, за да обсъдим поведението на сина им. Въпросният господин се държа по абсолютно същия начин. Непрекъснато ме заплашваше и обиждаше. Добре че беше майката. Тя успя да го усмири и го изведе в коридора”, разказа Н. Каращранов.
На излизане родителят А. Кайнакчиев заедно с още няколко човека запалиха цигари срещу входа на училището. При тях дойде служител от поддръжката на ПМГ със забележка, че пушенето в района на училището и прилежащите му части е забранено. “А тези фасове в градинката какви са? Да не би да са от мен?”, опонира го бащата.
Протестът приключи малко преди 8 часа и всички ученици, включително и Георги, влязоха в класните стаи.
Малко по-късно в ПМГ на проверка влязоха и експерти от РУО – Благоевград.
КРАСИМИРА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *