HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

СКАНДАЛЪТ ПРОДЪЛЖАВА! Още четирима художници демонстративно свалиха творбите си от изложбените зали на Благоевград

Още четирима автори свалиха демонстративно творбите си от общата градска изложба за 24 май и оголиха местата им в изложбените зали на Благоевград. Миналата вечер Антон Мавродиев и номинираният за награда Спас Цветков прибраха творбите си, както направиха това ден по-рано художниците Пламен Бонев-Гибона и Антон Гошев. Двамата пък свалиха картините и на Мариана Везарова и Димка Ставрева, които настояли да го направят вместо тях, тъй като са извън града.

Картините си двамата подредиха в алтернативна изложба вечерта до дувар на заведение в кв. „Вароша“, където група от протестъри се събрали на чашка след втората вечер на демонстрации. Основният им протест е, че журирането за раздаване на трите награди от по 300 лв., които осигурява общината, не бе направено от членове на СБХ, които не са част от благоевградската гилдия. Както „Струма“ писа, работите на всички участници в традиционната годишна изложба тази година оценяваха доц. Атанас Дафинов, директорът на галерията Иван Милушев и Люсиен Димитров, и тримата членове на СБХ.

„Направих го, защото изложбата започва да става много олекотена и лежерна, няма я тежестта отпреди няколко години, когато това беше най-значимият градски форум в сферата“, мотивира действията си инж. Антон Мавродиев.

„Да започнем от датата, за първи път изложбата не се открива на празника на Благоевград – 24 май, а два дни по-късно. Журито също трябва да е неутрално, не че имам нещо против състава му – всички са ми приятели, ама ми се струва, че е проявена пристрастност при награждаването. Преди няколко години участваха и колеги от региона, а сега много от изявените творци на Благоевград – като Живко Янев, Атанас Янев, Олег Китанов и много други, не участват, защото не искат. Усещането ми е, че се прави проформа някак, без да има тежест на наистина голямо събитие в културния живот на града, каквото беше допреди 2-3 години“, обясни Мавродиев.

„Без събрание са решили от колегите да се сформира жури, което според мен не е редно – обясни действията си Спас Цветков. – В тайна държаха победителите до откриването. В кой век живеем, та трябва всичко това да се прави „на тъмно“. Това е моята преценка, не бива така“, коментира още той.

Мавродиев и Цветков не са членове на СБХ, но и двамата са в местното сдружение на художниците „Македония Арт“, правилникът на което позволява присъствието и на творци извън някогашния Съюз на художниците в България.

Димка Ставрева също бе сред номинираните за отличие, но въпреки това завчера помолила колегите си да свалят и нейните платна от галерията, тъй като е в Созопол и не могла лично да го направи.

„Съгласна съм с колегите Антон и Пламен, че организацията на тази изложба беше завоалирана в тайна. До последно не се обяви нито журито, нито имената на номинираните, очаквах, че изложбата ще е хубав празник, а се оказа, че не ми беше комфортно заради заплетени интриги. Затова реших, че не искам моите работи да участват“, обясни тя.

„От 3 години няма комуникация с директора на галерията Иван Милушев, 20 пъти му звънях да питам за предстояща изложба и не получих нито веднъж конкретен отговор нито за журито, нито за критериите, нищо”, продължава да се гневи Антон Гошев, председател на СБХ в Благоевград. Той натърти, че не е за парите и наградите, а за спазване на ясни принципи и прозрачност при организацията и провеждането на изложбите, каквито липсвали в галерията.

„През 2016 г. благодарение на мен общината даде пет награди по 500 лв. с откупки. Пак благодарение на представителството на СБХ в Благоевград започна да се прави пленер. Милушев нищо не е направил и трябва да бъде сменен, защото е спуснат с „парашут“, без конкурс“, заяви Гошев.

„Не се чувствам гузен, честен съм към другите и към себе си за преценката си и смятам, че наградите са напълно обективни“, категоричен бе пък доц. Атанас Дафинов. С горчивина той допълни, че отдавна в гилдията в Благоевград не е избухвал толкова шумен скандал, макар че винаги е имало напрежение, и явно му е дошло времето, иначе летаргията щяла да погълне всички.

Директорът на галерията Иван Милушев не скри разочарованието си от разразилия се скандал и коментира, че каквото са направили, си е за тяхна сметка. Той заяви: „Великолепна галерия е направена за благоевградските художници, но явно някои не се чувстват благоевградски художници и затова не искат да показват работите си в нея. На първите двама, свалили картините си, явно им се иска да командват и мен, и останалите членове на журито, както го правят с други колеги, но заради тях галерията няма да спре да работи.

Не виждам нещо притеснително в изместване на датата на откриването, която е съобразена с програмата на културните събития на общината. Снощи пак ми се обади председателят на СБХ Любо Генов да декларира, че застава зад мен и избора ми на жури, и ми припомни, че миналата година, когато той бе назначил журиращи на изложбата „Вино и любов“, двама от журиращите – проф. Евгени Кузманов и Ралица Игнатова, са преподаватели в ЮЗУ и в този смисъл свързани с града, само художничката Илиана Маринова е от София. Тогава Гибона пак си свали работите, но Гошев беше сред наградените и не го направи. Обидно е, че с реакцията си четиримата омаловажават труда на наградените, сред които е и Хр. Шапкаров-Шапи, с когото иначе демонстрират близко приятелство.

Както те сега горещо прокламират външно журиране, така пък Живко Янев (б.р. председателят на „Македония Арт”) настоява за журиране само от местни творци, които имат потенциала и качествата да го правят, както го правят на много места.

Жалко е, че още нямаме вътрешен правилник на галерията. В края на юни ОбС – Благоевград ще гласува статута й, за да се изготви и правилник, какъвто има в почти всички галерии, и всеки художник, който излага, е длъжен да подпише, че го приема. Между другото една от точките в подобни правилници е, че творецът няма право да сваля творбата си до финала на изложбата, освен ако тя не бъде продадена.

Да правят каквото знаят, жалко за тях“, заяви Иван Милушев.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *