Скандалът се разраства! Съветът на Европа се зае с перачницата на пари, замесила съпруга на Бокова

Съветът на Европа изрази голяма загриженост, след като медийно разследване разкри, че в периода между 2012-2014 г. представители на азербайджанския елит са превели 2.9 милиарда долара към европейски политици за закупуването на луксозни стоки и имоти, и пране на пари. Информацията е предадена първо на датския вестник Berlingske, който я споделя с организацията за разследваща журналистика OCCPR, припомня британското издание The Guardian.

Изтекла информация показа, че азербайджанското ръководство, обвинено в серийни нарушения на правата на човека, системна корупция и манипулации, e направило над 16 хил. тайни плащания в разглеждания период, пише ПИК.

Някои от тези средства са преведени на политици и журналисти, като част от международна лобистка операция, за да отклонят критиките към президента на Азербайджан Илхам Алиев и да популяризират позитивния имидж на богатата на петрол страна. Разследването показа, че паричните потоци от Азербайджан към Великобритания са трансферирани през компании, базирани в Глазгоу, използващи неясна структура, която позволява на собствениците да крият самоличността си.

Четири фирми, регистрирани в Шотландия и Англия, са имали сметки в естонския клон на датската Danske Bank. Тези сметки са били захранени с 2,8 млрд. долара, идващи основно от International Bank of Azerbaijan (50.2% собственост на държавата), руската „Рособоронекспорт“, като и дружества, водещи до семейството на президента Илхам Алиев. От тези сметки парите тръгват към крайната си дестинация. Разкритията показват, че седем милиона паунда са били изразходвани във Великобритания за луксозни стоки и такси за частни училища.

До Калин Митрев, съпруг на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, са достигнали осем превода на обща стойност 425 хил. евро. Митрев бе назначен миналата година в борда на базираната в Лондон Европейска банка за възстановяване и развитие.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *