СКАНДАЛ В КУЛТУРАТА! 27 хористи скочиха срещу бившия си колега Ст. Чавеев, засегнал ги с критики, пратиха жалба и до кмета на Дупница

Искри прехвърчаха между бившия хорист в мъжкия хор в Дупница и бивш директор на ОУ “Кирил и Методий” Стефан Чавеев и диригентката на хора Таня Камбурова. Конфликтът тлее вече няколко години, но последно чашата преляла след критично изказване на Чавеев по адрес на диригента, репертоара и дори сценичното облекло на хористите.

В защита на Камбурова скочиха 27-те хористи, които изпратиха и открито писмо да кмета на Дупница Методи Чимев и до медиите.

Дългогодишният певец в хора, учителят Иван Йорданов, изрази пълна съпричастност с негодуванието на  колегите си. Йорданов каза: “Ст. Чавеев искаше негова позната от Стара Загора да стане диригент на разформирования “Хор на момчетата” след смъртта на Иван Гатев, но нещата не се случиха. Чавеев се изказва навсякъде по наш адрес и това ни огорчава. Ние получаваме златни медали и на чуждестранни хорови фестивали. Това напрежение ни пречи на творчеството. Дори е коментирал и сценичното ни облекло. На него общината му отпуска пари да прави фестивал на хоровото изкуство, там присъстват само хорове от друго място. Ние, които сме си от Дупница, не участваме. Поискахме от общината да ни предоставят протоколи, за да установим колко пари получава от общината Чавеев, без да е ръководител на хор или друга формация, свързана с хоровото пеене. Той членува в НПО “Балкански хоров форум“, при организирането на фестивала поема всички разходи на хористите: храна, спане… Но не дава парите от джоба си, общината плаща. Това е причината да изпратим писмо с подписите на всички хористи до кмета и медиите. Искахме разговор с Чавеев, но не се получи. Той не дойде. Готови сме да подадем и колективен иск срещу него за клевета”, заяви Иван Йорданов, който от 40 г. е хорист в мъжкия хор.

Репортер на “Струма” откри по телефона Стефан Чавеев и той каза следното: “Това е опит за опозоряването ми. Аз не съм се изказвал по медиите срещу мъжкия хор, в който съм пял четвърт век. Диригентката Таня Камбурова ги настройва срещу мен. Преди около година на обществен съвет към общината се изказах, че репертоарът на мъжкия хор не е съобразен с наименованието му. Хористите изпълняват и поп музика, което не отговаря на хоровото изкуство. Тогава заявих, че трябва да се развива детското хорово изкуство, а не само арт-поп. Срещу никого лично нищо не съм казал. Говорил съм общо за хоровото пеене. В демократична България всеки може да изказва мнението си. Аз като член на Балкански хоров форум имам право да се изказвам по темата”, категоричен бе Чавеев.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *