Скандал в ОбС – Дупница! Предложение на председателя К. Костадинов за възпоменателна плоча на мястото на поправителен лагер разпали политическите страсти

Със скандал завърши заседанието на ОбС – Дупница вчера. Той се разрази заради предложението на общински съветници от СДС да се постави възпоменателна плоча на мястото, където е имало трудово-поправително общежитие в първите години след 09.09.1944 г.

На заседанието вчера общинските съветници трябваше да дадат съгласието си възпоменателният знак да се постави в общински имот в близост до кв. “Ценеви” в Дупница. Вносителят на докладната, председателят на ОбС Костадин Костадинов, който беше избран с листата на СДС, аргументира пред колегите си предложението за поставянето на плочата:

“В Дупница е създаден първият концентрационен лагер в България. В 6 бараки са били натъпкани 1600 души, бити и унижавани. Много от тях са намерили смъртта си в него. Затворниците са изграждали жп линията Дупница-Бобов дол. Тези хора заслужават да ги почетем без политически пристрастия”, заяви К. Костадинов.

Думите му взривиха недоволство сред редиците на общинските съветници от БСП. Д-р Първан Дангов попита К. Костадинов от кои исторически източници има тази информация и заяви: “В историческите данни, които са оскъдни, пише, че това не е концентрационен лагер, а трудово-поправително общежитие. Съгласен съм, че никой няма право да малтретира когото и да било, но Вие сигурен ли сте, че мястото, където ще слагате плочата, е било концентрационен лагер? В книгата на дупнишкия краевед Иван Хаджийски има отредени само 5 реда за тази част от историята на Дупница”, попита д-р П. Дангов.

К. Костадинов не отговори с мотив, че ще „снижи” нивото на Общинския съвет.

Учителят по физкултура и общински съветник от БСП Асен Илиев от микрофона заяви: “Аз съм чел много по темата. В Дупница никога не е имало концентрационен лагер. Това е била поправително общежитие за мародери, които са обикаляли селата в Северна България и са убивали и крали народа. На такива ли хора ще слагате паметна плоча? В ТПО е имало и хора, които са се наричали партизани, а те са безчинствали и убивали в Пиринска Македония…”, заяви А. Илиев.

Георги Георгиев от СДС пък контраатакува колегите си от БСП, като обяви пред всички в залата: “Тогава и Желю Демиревски е убиец, но на него има паметник”. С тези думи младият адвокат си навлече гнева не само на общинските съветници от БСП, но и на част от останалите им колеги. Общинските съветници от БСП напуснаха заседанието в знак на протест срещу думите на Г. Георгиев.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *