СКАНДАЛ! В опита си да „изчегърта” Б. Борисов ЦИК на косъм да „отстреля” и новия кмет на Благоевград Илко Стоянов

В сряда в продължение на 12 часа кметът на Благоевград Илко Стоянов се оказа в абсурдната ситуация да е едновременно и кмет, и депутат. Това стана, след като в 9.30 часа той се закле като градоначалник след спечеления на 27 юни частичен вот за кмет на Благоевград, а в 21.30 часа ЦИК отказа да го освободи като депутат в 46-ото НС, където влезе на 11 юли като водач на листата на „Има такъв народ”.

Кашата забърка Централната избирателна комисия в разтърсено от скандали среднощно заседание, започнало в 19.00 часа на 14 юли, на което като втора точка в дневния ред бе залегнало „Проекти на решения относно заявления с искания за изключване от списъка с кандидати за народни представители в изборите за народни представители, произведени на 11 юли 2021 г.”. По тази точка трябваше да бъдат разгледани заявленията на бившия премиер Бойко Борисов, избран за депутат от ГЕРБ в Пловдив и 25-и избирателен район в София, и на благоевградския кмет Илко Стоянов, отказващ се от мястото си в сектора на ИТН в 46-ото НС.

Заявленията на двамата предизвикаха бурни дискусии на заседанието на Централната избирателна комисия. Първо комисията отхвърли заявлението на Бойко Борисов с мотив, че той трябва да бъде освободен не от ЦИК, а от парламента, и то след като депутатите положат клетва. Последва гласуване на заявлението на Илко Стоянов, което, въпреки абсолютната аналогия,  изненадващо бе прието и Стоянов бе освободен от депутатския пост. Малко по-късно Йорданка Ганчева, която е член на ЦИК от квотата на ГЕРБ, настоя за прегласуване на искането на Стоянов и при повторния вот желанието му да не бъде обявяван за избран за депутат не събра нужното мнозинство. Последва дълъг спор в комисията има ли право ЦИК да приема такива откази.

Темата повдигна зам. председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов, според когото тази практика била от 2014 г., а нормалната процедура изисквала избран за депутат да поиска да бъде освободен от институцията, в която е избран. Според Томов с подобни решения ЦИК насърчава подвеждане на избирателите. 

„Аз съм член на ЦИК от 2014 г. и не помня да съм бил подлаган на какъвто и да било натиск. Лично право е на всеки да изрази волята си и да каже дали да бъде, или да не бъде избран”, опита се да вразуми колегите си членът на ЦИК Георги Баханов, който е адвокат от Сандански.

Георги Баханов

„Дори в Европейския парламент има практика на първото му заседание да няма празни места”, опонира колежката му Йорданка Ганчева, която настояваше Борисов и Стоянов да се появят на клетвата на новия парламент и едва след това, ако имат още желание, да го напуснат.

Страстите до такава степен се разгорещиха, че се наложи участниците в заседанието да си дадат 1 час почивка. Едва след това, гласувайки за трети път,  ЦИК одобри заявленията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и новоизбрания кмет на Благоевград Илко Стоянов от „Има такъв народ” да не бъдат обявявани за избрани народни представители, а двете решения бяха качени на страницата на комисията вчера в 00.25 часа.

„Абсурдна ситуация – коментира за „Струма” Г. Баханов. – Специално за кмета на Благоевград с колегите си говорихме, че още на 11 юли е трябвало да си подаде заявление за освобождаване от парламента, защото има едно Решение № 5 на Конституционния съд от 2001 г., според което мандатът на Народното събрание започва да тече от деня на избора, тоест от 11 юли. С първото си решение да откажем на Борисов освобождаване, а да приемем искането на Илко Стоянов, направихме едно приказно нарушение на правилника и дори тези, които гласуваха против искането на бившия премиер, се шашнаха. Не се сдържах и от микрофона казах на говорителя на ЦИК Цветозар Томов, че сме сътворили пълен абсурд, и го попитах как ще обясни двете ни решения на медиите, както и може ли някой да накара някого насила да се закълне като депутат.  В крайна сметка разумът надделя и в двата случая взехме решение да не обявяваме за избрани за народни представители Бойко Борисов и Илко Стоянов, предвид изричната воля на заявителите”.

Кратък коментар за абсурдното заседание на ЦИК направи и Илко Стоянов: „Явно политическата жега е по-голяма от лятната, по друг начин не мога да си обясня случилото се. В нито един момент от среднощните циркове в ЦИК обаче не съм се почувствал застрашен като законно избран кмет на Благоевград, който при това вече е положил клетва. В крайна сметка бе взето едно разумно решение”.

Казусът бе разрешен от ЦИК, но възникна друг, свързан с чл. 42 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Според т. 8 от негоПълномощията на кмета се прекратяват предсрочно при избирането му за народен представител, министър или областен управител, при назначаването му за заместник-министър или заместник областен управител, или когато заеме друга длъжност по трудово или служебно правоотношение”. Този текст бе разчетен от политическите среди в Благоевград нееднозначно – кметският мандат на Илко Стоянов автоматично е бил прекратен на 11 юли, когато бе избран за депутат с листата на „Има такъв народ”. 

„В процес на обмисляне съм дали да не подам искане в Общинската избирателна комисия на Благоевград за отстраняването на Стоянов от поста заради нарушението на този член. Смятам, че законите в държавата трябва да се спазват”, каза вчера пред „Струма” бившият кмет на Благоевград Румен Томов, който бе основен опонент на Илко Стоянов на частичните местни избори в края на юни.

Румен Томов

Припомняме, че самият Томов бе отстранен от кметския пост заради нарушение на друг член от същия закон – че не е прекратил навреме участието си в търговско дружество, а автор на сигнала бе предшественикът му Атанас Камбитов. Точно това доведе до прекратяване на мандата на Р. Томов на втората година и извънредните избори, на които успя да стигне до балотаж, но загуби от Илко Стоянов.

Пълно дежа вю за благоевградчани ще е, ако Румен Томов подаде в ОИК искане за прекратяване мандата на Илко Стоянов като кмет на града. Това означава нови съдебни битки и евентуално нови избори.

Цветомир Паунов от ГЕРБ на нарочен брифинг вчера по скандалния казус коментира следното: „В желанието си да изчегъртат ГЕРБ, и лично Борисов, ЦИК щеше да създаде един друг абсурд. Наскоро спечелилият изборите за кмет на Благоевград Илко Стоянов, след като беше избран за такъв, си подаде заявление, че не желае да е народен представител. ЦИК също го блокира. Явно са получили среднощно обаждане от някой или от някои, за да разберат, че самите те могат да бъдат изчегъртани от самите техни хора в ЦИК. За мен е абсолютно недопустимо такова непрофесионално поведение, което се основава само на политическа реторика с цел личен реваншизъм спрямо ГЕРБ“, допълни той.

„ЦИК приеха искането на Борисов само за да приемат и това на кмета на Благоевград. Смениха си мнението на 180 градуса – категоричен бе и Тома Биков. – Тези хора не знаят какво правят, къде отиват, някои не знаят и откъде идват. Ще вземем решение дали да не обжалваме”, допълни Тома Биков от ГЕРБ.

 ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *