Скандал в парламента! Депутатите се изпокараха заради КРС, ето кой избраха за зам.-председател

Парламентът избра Кристина Андонова-Хитрова за заместник-председател на Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/ със 119 гласа “за”, 73 “против” и въздържали се 10.

За членове на Комисията бяха избрани Анна Хаджиева, предложена от ГЕРБ, и Ердинч Хайрула, предложен от ДПС. Кандидатурата на Анна Хаджиева беше гласувана със 119 гласа “за”, 67 “против” и 11 въздържали се, а на Ердинч Хайрула със 109 гласа “за”, 70 “против” и 18 “въздържал се”. Кристина Хитрова и Анна Хаджиева бяха избрани с гласовете на ГЕРБ, ДПС и “Воля”, а Ердинч Хайрула беше подкрепен от ГЕРБ, ДПС и шестима независими депутати.

Отхвърлена беше кандидатурата на Деница Златева за член на КРС, предложена от БСП. В пленарната зала тя получи подкрепа от “Обединени патриоти”.

Кандидатурата на Пеньо Пенев, издигнат от “Обединени патриоти”, получи 16 гласа “за”, 56 депутати бяха “против” и 116 се въздържаха.

Заседанието започна със скандал, съобщава Нова тв. Депутатите трябваше да дебатират по избора на нов заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) от квотата на парламента, но дискусията придоби неочакван обрат. Повод за това стана изказването на депутата от „Обединени патриоти“ Юлиан Ангелов.

„Кое е управляващото мнозинство – ДПС и ГЕРБ ли са или “Обединени патриоти” и ГЕРБ, и как така ГЕРБ ще подкрепят кандидат на ДПС”, попита Юлиан Ангелов от “Обединени патриоти”, по време на дебата в парламента, предава БТА.

„Днес, според нас, ще се види едно задкулисие и ние в това задкулисие няма да участваме, няма да носим отговорност за чужди грешки и за чужди решения, няма да носим отговорност за управлението, при положение че има уговорки кандидатът на ДПС да бъде подкрепен, включително от партия ГЕРБ”, коментира Ангелов. И призова ГЕРБ да излязат и да го опровергаят, ако не е така. 

„Вие казвате, че не искате да носите отговорност, а защо стоите в управлението? Напуснете го и ще ви падне голяма тежест от раменете – и това правителство ще падне, и това мнозинство ще си отиде”, репликира го Георги Свиленски от БСП. 

Кръстина Таскова от ВОЛЯ коментира, че в този случай Юлиан Ангелов е задал изключително важен въпрос – с кого управлява ГЕРБ – дали с ОП или с ДПС. По думите й този въпрос вълнува не само ВОЛЯ, а и цялата българска общественост. „Дали вие не сте откритото лице на ДПС в този парламент”, обърна се тя към Патриотите.

Халил Летифов от ДПС посочи, че процедурата по избор е гласувана от Народното събрание. „Натискането на копчето всъщност е волята на народните представители. Затова не мога да се съглася, че, видите ли, тук има договорка”, коментира той. Така че в този филм да се омаскарят кандидатите, които се представиха достойно, ние няма да участваме”, заяви депутатът от ДПС.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *