СКАНДАЛ! Земеделски експерт в Якоруда пуска прокуратурата по следите на 2 фалшифицирани негови подписа, с които свекър и съпруг на шефката му се уредили с държавно финансиране

Фалшифицирани заявления за подпомагане по директни плащания са поредният случай, свързан с Общинската служба по земеделие /ОСЗ/ в Якоруда, който влиза в спешните папки за разследване на Районна прокуратура – Разлог.

Сигналът е от експерта в службата Хюсеин Мехмед Хюсеин, който преди дни преглеждал одобрените тази година заявления за държавно подпомагане на земеделските производители и в протоколи №56383/30 май 2017 г. и №55902/25.05.2017 г. в регистъра за директни плащания с изумление видял, че се е подписал под заявленията на двама бенефициенти, които изобщо не си спомня да са идвали при него.

Още по-любопитно му станало, след като установил, че въпросните бенефициенти са свекърът и съпругът на пряката му шефка Мая Среброва – Мустафа Ибрахим Вейсал и Ибрахим Мустафа Вейсал.

Притеснен да не би да страда от амнезия и да е забравил за посещението на двамата при него, Хюсеин Хюсеин погледнал подписа си във въпросните 2 заявления и констатирал, че някой се е опитал да го имитира, при това доста неуспешно. Последвал разговор с колежката му Мария Кузмева, която била категорична, че баща и син Вейсал не са стъпвали през месец май в службата, въпреки че бенефициент е задължен да подаде лично заявлението си за държавно подпомагане и да попълни лично анкетната си карта, без законът да е предвидил каквато и да е опция това да го прави някой друг от негово име. Най-накрая при справка в службата Хюсеин установил, че на 27 май, когато уж е подписал текущия протокол на Мустафа Вейсал, той дори не е бил на работа.

Едва ли е изненада, че двата приемо-предавателни протокола са подписани от Мая Среброва, изпълняваща длъжността главен експерт в ОСЗ – Якоруда, която е и пряк шеф на Хюсеин и Кузмева. Тя е изготвила 76 от всичките 103 персонални протокола на бенефициенти по двата протокола, останалите са на Мария Кузмева – 19 бр., и Х. Хюсеин – 8 бр., сред които са и 2-те фалшифицирани заявления на свекъра и съпруга на Среброва.

В жалбата си Хюсеин е представил както оригинал на своя подпис, така и двата фалшифицирани негови подписа върху заявленията на Вейсал – баща и син. Дори с невъоръжено око се забелязва, че трите подписа нямат нищо общо един с друг.

Кой е имитирал подписа на служителя в Общинска служба по земеделие – Якоруда Хюсеин Мехмед Хюсеин върху заявленията на Мустафа и Ибрахим Вейсал вероятно няма да е трудно да бъде доказано с графологична експертиза и разпит на двете негови колежки, които са могли да го направят – Мария Кузмева и Мая Среброва.

Независимо от резултата на разследването обаче това е пореден скандал около името на Мая Среброва, заради който тя и съпругът й – служител на Горското стопанство в Якоруда, спокойно могат да получат статут на най-разследваното в малката община семейство държавни служители. Припомняме, че преди 2 г. по сигнал на Регионалната дирекция по горите в Благоевград за безогледна сеч в община Якоруда трима прокурори от разложката прокуратура подхванаха най-мащабното до момента разследване в сектора, в което изскочи името на Ибрахим Вейсал от с. Бунцево. Държавните обвинители намериха няколко акта срещу служители на Горското в Якоруда „за нерегламентирани дейности като служебни лица“, едно от които на името на горския служител Вейсал. В края на 2015 г. разложкият прокурор Мирослав Каназирев потвърди пред „Струма“, че единият от разследваните е Ибрахим Вейсал. Очакванията тогава бяха държавното обвинение да потърси връзка между дейността на Вейсал и информацията, която би могъл да получи от съпругата си за невъзстановените частни гори, които бяха предпочитаният терен за действие на групата, занимаваща се с незаконна сеч. До момента обаче прокуратурата не е внесла обвинителен акт в съда.

Наскоро срещу Среброва скочи и партийната организация на ГЕРБ в Якоруда, която настоя за сваляне на политическо доверие от нея, въпреки че тя само на хартия се води член на управляващата партия. Мотивът на герберите бе, че дамата е човек на кмета от ДПС Нуредин Кафелов. За 3 седмици ръководството на партията начело с Ваня Гатдерова обаче не намери време да се събере и да вземе отношение по вътрешнопартийното напрежение, акумулирано около името на Мая Среброва. Самата Среброва пък доскоро беше в отпуска, а във вторник е идвала в Благоевград, за да си подаде документите за участие в конкурса за шеф на Общинската служба по земеделие в Якоруда. Това е мястото, което по заповед на шефа на областното земеделие Кирил Укев заема и сега, макар и неправомерно, защото след смъртта на титуляря преди няколко години конкурс за него не е правен.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *