Скандал! Наши икони в отдел “Ислямско изкуство” в Лувъра

Скандал около третата българска изложба в Лувъра. Причина е, че на нея православни икони от XVI-XVIII в. ще бъдат представени в отдела за ислямско изкуство, наред с ятагани и други атрефакти, предава dnes.bg.

В четвъртък директорът на Института за изследване на изкуствата при БАН доц. д-р Емануел Мутафов изпрати отворено писмо, в което заявява, че изложбата ще представлява страната ни като “европейска Турция”.
Според министъра на културата Боил Банов обаче това твърдение е несериозно.


“Аз не съм ксенофоб. Този въпрос даже не искам и с подсмихване да отговоря, защото ще бъде несериозно. Това е част от нашата история. Като говорим за XVI до XVIII век, има много неща, свързани с исляма, но има и много неща, които не са свързани с него. Това е нашата история, това са ценности, които се пазят в нашите библиотеки и музеи, в православната църква и т.н.”, каза още Боил Банов.

По думите му решението е взето още през 2016 г., а идеята на служебното правителство на Румен Радев била с тази изложба да бъдем представени по време на европредседателството.

От ВМРО реагираха остро и призоваха изложбата в Лувъра с влияние на исляма над християнството дабъде спряна.

“Подобна проява е обида! За българите православието е стожер. То е онази сила, която  е съхранила нацията ни в мракобесните векове на турско робството и насилствена ислямизация”, посочи депутатът Александър Сиди в съобщение до медиите.

“Да правиш изложба с предмети от България със заглавие “Изкуство и култури в България (XVI – XVIII в.)”, но с идеята това да бъде представено през призмата на “взаимодействието” между ислямското и християнското изкуство по нашите земи е все едно да направиш експозиция на площада на мястото на Бастилията за влиянието на Мария Антоанета върху народното творчество на Третото съсловие и “взаимодействието” ѝ при написването на “Декларацията за правата на човека и гражданина” във Франция през XVIII век. Гаврата е налице и в двата случая”, категоричен е той.

Според Сиди ислямът е агресивна, насилствена религия в онези векове.

“Той е асимилиращ и насаждащ терор и страх. Да твърдиш, че това е взаимодействие е нагло и обидно спрямо българския народ. Кураторът на изложбата г-жа Шарлот Мори би следвало да дължи извинение за своята дръзка постъпка. Но не само тя. Защо Министерство на културата е допуснало подобно нещо? Настоявам виновните длъжностни лица да бъдат наказани и изложбата да бъде спряна. Още в понеделник с колегите от парламентарната група ще пуснем писмен въпрос към министъра на културата”, заявява категорично Сиди.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *