Скандал! На инфарктно събрание на РПК „Рила” поискаха оставката на председателя В. Атанасов: Доведе до фалит кооперацията, хората са без заплати от август, а ти взе и за януари

На скандално събрание на РПК „Рила” разгневени от бездействието на председателя Васил Атанасов кооператорите му поискаха оставката. Той обаче ги изненада, като обяви, че вечерта преди събранието я е депозирал, но Управителният съвет в рамките на 3 месеца трябва да реши дали да я приеме, или не.

По време на събранието, което се проведе в един от хранителните магазини, собственост на кооперацията, стана известно, че В. Атанасов е платил 400 лв. от касата на кооперацията за оценка на административната сграда на кооперацията, без да съгласува действието си с Управителния съвет. Двуетажната сграда, която е в центъра на града, е оценена на 64 000 лв. Тези факти стават известни, след като е извършена оценката на имота и е определена цената му.

Бившата банкерка Донка Цветкова се обърна към В.  Атанасов с думите: “Разочарована съм. Преди две години ни манипулирахте да Ви изберем за председател, като обещахте да въздигнете кооперацията, а вие я доведохте до фалит. Вие сте манипулатор и лъжец! За две години доведохте кооперацията до фалит. Кого попитахте, за да платите 400 лв. за оценка на имота?! Хората не са си взели заплатите от месец август, а Вие сте получили своята и за януари тази година. Трябва да се сезира прокуратурата! Да му поискаме оставката!”, апелира Донка Цветкова.

Съкооператорите й я подкрепиха в искането за оставка на Атанасов, но председателстващата събранието и член на Управителния съвет Василка Ангелова обяви пред присъстващите, че предната вечер преди събранието Атанасов е депозирал оставка.

Донка Цветкова го попита вярно ли е подал оставка и ако е така, то той е нелегитимен. Притиснат, Атанасов се измъкна, че оставката му може да бъде приета до три месеца след депозирането й, така гласял уставът на РПК, но не беше категоричен подал ли оставка, или не.

“Един час преди започване на събранието Управителният съвет реши след 17 дни да се проведе събрание, на което Атанасов да направи финансов отчет на кооперацията. За двете години, откакто е той председател, е представил само един отчет за първите три месеца, след това година и половина ние не знаем какви приходи и какви разходи имаме. Продадохме ресторант “Жабокрек”, къде са парите от продажбата?! Хората стоят без заплати от август месец миналата година”, заяви Ангелова, която е член на Управителния съвет на кооперацията, в която членовете са над 200.

След изказването й се дочуха гласове прокуратурата да се заеме и тя да установи дали има злоупотреби, или не, и всеки да си носи отговорността.

Бившият председател на кооперацията Стоян Христов припомни, че при избора на председател на кооперацията В. Атанасов е обещал за 6 месеца да подобри финансовото състояние на кооперацията и че ако не го стори, ще подаде оставка, но вече втора година управлява РПК.

Донка Цветкова припомни на присъстващите, че Атанасов е обещал една година да не получава заплата като председател, но не устоял на обещанието си.

Бившата учителка Дафина Гърчева, чийто ученик е бил и председателят, се обърна към него с думите: “Аз съм те учила и се срамувам от това, което чувам. Аз за първи път чувам за проблемите в кооперацията, която е доведена до фалит от теб. Всеки да си понесе отговорността”, заяви Гърчева, която в момента работи като библиотекарка в Рила.

По време на събранието стана известно, че кооператори са се подписвали на бели листове и не знаят дали те не са използвани с нечисти помисли. Затова трябва да се намеси прокуратурата. Думата „прокуратура” често се чуваше по време на събранието. Оказа се, че в протоколната книга от заседания на Управителния съвет има хвърчащи листове, записани имена без подпис срещу тях. Книгата не е прошнурована и може да се злоупотреби с нея.

След близо един час обвинения и изнасяне на факти събранието пристъпи към основната тема, за което беше насрочено – дали да се изплатят на Иван Иванов близо 75 000 лв. за преустройството на култовия ресторант „Мусала” в мандра, или да не се плащат.

В. Атанасов показа документи, от които се вижда, че бившият управител на РПК Стоян Христов е подписал договор за наем от 480,00 лв. месечно с фирмата на бившия зам. шеф на ГДБОП Иван Иванов и Костадин Ингилизов, който впоследствие излиза от съдружието.

Както “Струма” писа, предисторията на конфликта всъщност започва от времето, когато бившият председател на РПК-то Стоян Христов дал пълномощно на управителя на фирма „Рила ферм” Костадин Ингилизов, който тогава е съдружник с Иван Иванов, да го представлява пред всички институции за периода от юни 2013 до юни 2014 г. През тази една година съдружниците изграждат мандра на втория етаж на сграда в центъра на град Рила на мястото на фалирал ресторант. Практически Стоян Христов дава картбланш на Ингилизов да действа като председател на кооперацията. Така фактурите, с които са закупувани строителни материали за мандрата, са на името на РПК „Рила“ и са на обща стойност 61 000 лв. 

За всичко това член-кооператорите и новият председател Васил Атанасов научават преди дни, когато Иван Иванов изпраща до ръководството на РПК нотариална покана, подписана от нотариус Стефан Сотиров от Дупница. Чрез нея се иска РПК-то да изплати 7000 лв. на Иван Иванов и Костадин Ингилизов за извършен ремонт на покрива на сградата, където се помещава мандрата на фирмата им за производство на биволско кисело мляко, сирене и кашкавал. Площта на мандрата е около 500 кв.м.

Бившият инженер в някогашното ХФК, сега “Актавис”, Захариева заяви разгневена пред кооператорите: “Съсипахте хубавия ресторант, който беше емблемата на Рила, и го дадохте под наем за мандра. Сега трябва и да им плаща кооперацията за ремонта, а тя е пред фалит. Жалко! Кооперацията беше една от печелившите в района, сега ще фалира”, заяви инж. Захариева от село Смочево. Тя прочете договорите, подписани от бившия председател на РПК с Иван Иванов.

В. Атанасов показа пред кооператорите всички договори, свързани с мандрата, голяма част от които за първи път чуваха за какво става въпрос.

47-те член-кооператори, които присъстваха на събранието, се съгласиха с предложението на кмета на община Рила Георги Кабзималски, който също присъстваше като член-кооператор, да се наемат трима адвокати и да се изберат трима кооператори, които да водят преговори с Иван Иванов с цел да се постигне някаква договореност с него.

“Ако се тръне по съдилища, сумата с лихвите ще стигне до над 100 000 лв. По-добре да се водят преговори, за да постигне консенсус”, заяви кметът Кабзималски.

Решението беше гласувано от всички присъстващи, за да не се доведе до фалит кооперацията.

Бившият директор на АПК в Рила Станке Милчев с възмущение заяви: “Имаше хубава мандра към АПК, унищожиха я. Сега от ресторант правят мандра. Когато се дава нещо под наем, се прави приемно-предавателен протокол. Такъв липсва при отдаването под наем на ресторанта. Ние сме готови да продадем кооперацията, а тя беше най-добрата в региона. Когато я създавахме през 1957 година, нямаше и навес, а сега ще я ликвидираме от небрежност”, заяви Станке Милчев.

Беше зададен и въпросът дали при реконструкцията на ресторанта при превръщането му в мандра са спазени всички стандарти да не се стигне дотам да падне покривът, а оттам и сградата. Мандрата се намира на втория етаж на масивна сграда в центъра на Рила. На първия етаж са разположени хранителен магазин и бистро, което е затворено поради изтичане на срока за наем.

Под натиска на кооператорите Атанасов оттегли точката от дневния ред за продажбата на административната сграда на РПК, оценена на 64 000 лв. Преди това той заяви, че е готов да си тръгне от поста, но от залата някой се обърна към него с думите: “Докато те изберем, похарчи 1000 лв. да ни черпаваш, за да гласуваме за теб. Сега видя дебелия край и искаш да напускаш, но и 2000 лв. да дадеш, няма да те пуснем от хорото, ще носиш отговорност”.

На събранието беше взето решение да се отдадат под наем петте магазина на кооперацията в Рила и в селата от общината. Кметът Г. Кабзималски предложи първо да се попитат работещите в момента на заплата към кооперацията магазинери, ако искат, те да ги вземат под наем, ако те не желаят, тогава да се търсят други наематели. Той предложи при определяне на наемната цена да се имат предвид показателите на магазините, разработени ли са, какъв оборот имат, на какво място са разположени и комисия да реши за кой магазин какъв наем да се иска.

За около два часа събранието приключи, но проблемите остават.

В момента се водят дела от сегашния председател на кооперацията Атанасов срещу предшественика му Христов, който сам си подписал заповед за изплащане на неизползвани отпуски за минали години за над 6000 лв.

Делегатите на събранието от село Смочево продължиха темата в единствения магазин в селото, който е и единственият печеливш в кооперацията на по чаша алкохол за загрявка.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *