Скандал на сесия на ОбС – Бобов дол, д-р Фролошки се оказа едновременно управител на общинския и на частния хоспис на фолкпевеца Борис Дали

Голям скандал се разрази по време на заседание на ОбС – Бобов дол, на което стана известно, че д-р Любомир Фролошки е назначен за управител на все още нефункциониращия хоспис на Борис Делибалтов /фолкпевеца Борис Дали/, който е в процес на регистрация в РЗИ – Кюстендил. Делибалтов е изпратил писмо до общината, с което я уведомява, че прекратява договора за наема на хосписа поради неплатена една вноска. По време на заседанието стана известно, че фолкпевецът е закупил 100 кв.м от бившата общинска болница в миньорския град за 3800 лв.

Както “Струма” писа, на извънредно заседание общинските съветници не стигнаха до консенсус дали Общинска администрация да участва в търга, насрочен от синдика на болницата на 10 септември, и да закупи 100 кв.м от сградата, където се помещават медицински център и лаборатория. Вчера съветниците обявиха в несъстоятелност медицинския център, който се помещава в сградата, в която Б. Делибалтов е закупил на търг на 10 септември 100-те кв.м.

Повече от час общинските съветници дебатираха дали общинският хоспис да бъде обявен в несъстоятелност, или не. Управителят на хосписа д-р Любомир Фролошки беше атакуван с въпроси колко клиенти ползват услугата, има ли лица, които са го напуснали, защо не е съобщил при явяването му на конкурса за управител на общинския хоспис, че е управител и на частния хоспис…

Общинската съветничка от ГЕРБ Росица Борисова заяви по време на заседанието: “Трябва да се намеси прокуратурата. Как така изтекоха 100 000 лв. от хосписа само за една година, след като беше на печалба, макар и минимална. До една седмица д-р Л. Фролошки да даде писмен отговор как ще реши проблема с потребителите на хосписа, след като Борис Делибалтов е изпратил предупредително писмо до него като управител на общинския хоспис, че след месец ще прекрати договора за наем. Къде ще отидат потребителите на услугата? Д-р Л. Фролошки играе задкулисни игри. Защо не каза пред конкурсната комисия, че е назначен за управител и на частния хоспис?”, попита общинската съветничка.

Колегата й от БЗНС Красимир Чаврагански заяви: “Още в предизборната кампания се знаеше, че хосписът се води към фалит, но тогава никой не взе под внимание проблема. Даже се говореше от общината, че няма такова нещо. Сега проблемът изскочи с пълна сила и ще сме принудени да обявим хосписа във фалит”, каза Чаврагански.

Той зададе въпрос на Делибалтов: “Ако твоят хоспис не се регистрира до един месец, ще удължиш ли срока за плащане на наема?”. Борис Дали отговори, че ще удължи срока до регистрацията на неговия хоспис.

Общинският съветник от БСП Валери Радлев обвини бившите кметове, че не са купили бившата общинска болница в ликвидация: “На два пъти общината имаше възможност да купи общинската болница. Беше канена на търгове, но никой от кметовете не пожела да участва. Сега общината ще остане и без медицински център”, заяви Радлев.

Думите му се потвърдиха, общинските съветници гласуваха медицинският център да се обяви в несъстоятелност, тъй като има натрупани задължения, а и остава без помещения. Любопитен факт е, че от дълги години счетоводител на медицинския център е майката на Борис Дали – Наташа Делибалтова.

Борис Делибалтов се изказа по темата за хосписа, като заяви: “Хосписът е с много нисък имидж. Искам да направя модерен хоспис и да разширя съществуващия. Да покача нивото на работа. Сега като отворите интернет, има само негативи върху хосписа, което ще удари и моя проект”.

По време на заседнанието вчера стана известно, че служители на РЗИ – Кюстендил са идвали тези дни в хосписа в Бобов дол, за да издадат разрешително за дейност на Б. Делибалтов. Пред „Струма” Б. Дали коментира и назначението на д-р Фролошки:

“Д-р Л. Фролошки го назначих като управител на хосписа, който е в процес на пускане в дейност, още преди да се яви на конкурса за управител на общинския хоспис. Аз като собственик на фирмата съм му дал съгласие да работи като управител в колкото си фирми иска”, заяви Делибалтов.

Обърнахме се към юриста Йонко Гергов от Дупница с въпроса може ли едно и също лице да е управител на две отделни дружества – едното частно, а другото общинско. Отговорът му бе: “Да, може, но със съгласието на собственика на фирмата, в която работи”.

Както “Струма” писа, след напускането на д-р Митова от поста управител на хосписа в Бобов дол стана известно, че е подписан договор за наем с Б. Делибалтов за частта, която заема в сградата на бившата общинска болница, за 1400 лв. месечно, като има клауза за всеки пропуснат ден общината да плаща по 5% лихва.

Сагата с хосписа започна преди повече от половин година и все още продължава. Общинските съветници поискаха от д-р Л. Фролошки до 17 септември да направи писмено обяснение колко са потребителите на услугата, с какво имущество разполага хосписът, има ли намаление на броя на потребителите… На извънредно заседание на ОбС ще се реши съдбата на социалното заведение.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *