Скандал с приема на първокласници в Трето ОУ в Сандански, родители твърдят: Семейства са сменили адресната си регистрация, за да запишат децата си с предимство

Десетки жалби от родители на кандидат-първокласници са депозирани до кмета на община Сандански Кирил Котев и до председателя на Постоянната комисия по образование в Общинския съвет Панчо Панчев. Родителите настояват да се направи проверка дали се спазва Наредбата за прием на първокласници в училищата в Сандански.

Проблемът е с приема в Трето ОУ „Христо Ботев”, което през последните години е най-предпочитаното основно училище в Сандански. Родители твърдят, че семейства, които живеят в района на други училища, са променили адресната си регистрация на улица в близост до Трето ОУ, като целта е да покрият критерия за „уседналост” и още на първо класиране децата им да бъдат приети в първи клас в предпочитаното училище.

На среща с директорите на четирите основни училища с общинското ръководство в Сандански е направено разпределение на първокласниците, както следва: в Първо ОУ – 3 паралелки, във Второ ОУ – 4 паралелки, толкова са паралелките и в Трето ОУ, и в Четвърто ОУ – 2 паралелки, като във всяка паралелка могат да бъдат записани до 22-ма ученици. Това значи, че в Трето ОУ ще бъдат приети 88 първокласници, а молби са подадени от 148 кандидати.

Експертът в образованието Костадин Лазаров поясни, че при защитени 4 паралелки, съгласно наредбата директорът на Трето ОУ Румен Сидеров може да запише максимум още 8-9 деца над разрешения прием от 88 първокласници. 50 деца обаче остават извън желаното училище.

Скандалът вероятно ще ескалира днес, когато излизат списъците с първото класиране.

ЛИДИЯ МАНЕВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Някой

    Което и от другите училища да изберете, е по- добре от това училище. Не вярвайте на фалшиви хвалби. Директорът на училището не е никога честен в изказванията и делата си, сещайте се сами какво да очаквате. Повечето от учителите там в последните години не се знае как точно са подбирани, но се знае, че някои от тях са със съмнително поведение, а начинът им на обличане и поведение го потвърждава, защото има изглеждащи като хванати от магистралата. И никой не си прави труда да им направи забележка в това отношение или да се запита какво биха си помислили родителите за случващото се.

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *