Скатов е падал 1800 метра

Атанас Скатов е падал 1800 м при инцидента, след който загина в петък под коварния връх К2 (8611 м). Това разкри пред “България Днес” анализаторът на данни към трекинг компанията “Севън Съмит” Танесвар Гурагай. Огромната височина зачеркнала всички шансове за негово спасяване въпреки бързата намеса на пакистанската армия. Спасителен хеликоптер локализира мястото на падането. Трима шерпи, водени от легендарния Чанг Дава Шерпа, прибраха тялото на българина. Емблематичният водач даде най-актуалната информация за причината на смъртта. Той зачеркна първоначалната версия за скъсано въже. Вместо това сподели, че инцидентът е станал заради грешка при обезопасяването на Атанас Скатов.

“Вероятно е бил уморен – добави Танесвар Гурагай. – Преходът е дълъг, а все пак това е К2. Ако не се е чувствал добре, изобщо не е трябвало да тръгва. Неговата съпруга (б.а. – Шени Бензеш е приятелка на Скатов) знае повече детайли.” Бащата на Атанас Скатов – Георги Стоянов, разкри вероятната причина за умората на алпиниста. В нощта преди падането сливналията вероятно не е могъл да възстанови своите сили в Лагер 3 под върха. Заради лошото време водачът на експедицията Чанг Дава Шерпа препоръчва слизане. Всички участници с изключение на четирима се съобразяват с неговата преценка и в ранните часове на петък потеглят надолу. “20 души са спали в три палатки – сподели пред “България Днес” Георги Стоянов. – Вероятно е бил изморен. Той не може да се сравнява с шерпите, които там са родени.”

Таткото потвърди и проблемите с разстройство на Атанас Скатов още на базовия лагер. Заради стомашно-чревна инфекция алпинистът вдигна температура, имаше повръщане и трябваше в продължение на пет дни да пие антибиотици. “На него му е достатъчно картофите да бъдат сготвени с месо, а после да са отделени. Дори и малко мазнина ще му се отрази. От десет години е веган и не е консумирал месо – разказа Георги Стоянов. – Дори ни беше споделил как останалите са мислели, че крие месо по дрехите си.” Все още няма конкретен ден, когато се очаква да бъде върнато тялото на Атанас Скатов. Според родителите това ще стане към края на седмицата. “Вероятно в четвъртък или петък – потвърди Георги Стоянов. – От външно министерство и посолството се занимават с подробностите. Ще бъде върнат с редовен полет. Има и доста багаж с него.” От външно министерство потвърдиха, че съдействат за връщане на тялото, но отказаха да дадат допълнителна информация.

Приятелката: Сълзите пресъхват, но не и болката

Приятелката на Атанас Скатов – Шени Бензеш, публикува трогателно писмо в социалните мрежи. Тя чакаше алпиниста в базовия лагер и ще пътува заедно с неговото тяло обратно за България.

“Сълзите от време на време пресъхват, но не и болката в сърцето ми – написа Шени Бензеш. – Тръгнахме заедно и се прибираме заедно, но не по начина, по който си представях, скъпи мой. Този дълг към теб е толкова труден, любов моя. Да си документ в ръцете ми, а теб да те няма. Помня вечерта, в която те изпратих… стъпките ти… да не бях! Нямах право да те спра. Само егоистичната ми любов иска да те задържи, но ти принадлежиш на своята кауза! Рискува живота си за нея и знам, че успя! Имаше цел! Имаше мисия! Всеки ден от живота си изживяваше своята вяра! Животът ти не бе напразен. Имаше толкова много смисъл в него. Ти бе и си мотивация за много хора.”

Още трима на прага на смъртта

Още трима алпинисти са на прага на смъртта под К2. Джон Снори, Али Садпара и Хуан Пабло Мор атакуваха в петък на своя отговорност втория по височина връх на планетата. Те не са успели да се завърнат в Лагер 3 (7350 м).

Спасителната експедиция за тях продължи с участието на хеликоптери в неделя, но шансовете за тяхното оцеляване са минимални. От групата на Атанас Скатов беше спасен гръкът Антониос Сикарис. Той е бил с трета степен на измръзване и височинна болест. Американецът Колин О’Брейди, който беше сред най-близките на българина, също е с подобни симптоми, но успя да се добере до базовия лагер.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *