Ски ентусиасти направиха рекордните 58 качвания и спускания за ден по писта „Балканиада” над Банско, преодоляха обща денивелация колкото пет Евереста

Рекорд по брой спускания за ден по пистите над Банско поставиха ски ентусиасти вчера. Андрей Балевски (ски), Денислав Бодичев (сноуборд), Симеон Павлов (ски) и Никола Абаджиев (сноуборд) спуснаха в ски зона Банско вчера над 40 000 вертикални метра! Анди и Денис направиха 58, а Симеон и Никола – 57 качвания на лифт „Тодорка” и съответно толкова спускания по емблематичната писта „Балканиада”.

Денивелацията на 6-седалковия лифт е малко над 700 метра, а като се прибави и слизането по ски пътя до началната станция на кабинковия лифт в Банско, общо спуснатите вертикални метри на Анди и Денис са точно 42 231 в рамките на един работен ден на съоръженията. За сравнение – това е близо 5 пъти височината на вр. Еверест (8848 м.н.в.)!

Предварително набелязаната цел беше да се спуснат 30 000 вертикални метра в ски зоната, без да се затваря писта за това начинание. Анди, Денис, Мони и Коки ползваха единствено отделен коридор за подстъп към лифта, който ги качва за по-малко от 7 минути от Шилигарника на 1725 м.н.в. до 2425 м.н.в. Следват средно около 2 минути (!) за спускане, преди отново да седнат на 6-седалковия лифт. На него те се подкрепяха с храна и напитки, преди поредните 2 минути чист адреналин по пистата – и така 58 пъти.

„Най-хубавото е, че надминахме значително целта, която си бяхме поставили за деня, и че всички са живи и здрави. За нас беше важно да се движим по всички правила за безопасност на Световната федерация по ски и да се забавляваме. Времето и пистата бяха перфектни. А Симеон Павлов и Коки Абаджиев показаха колко много потенциал има в следващото поколение – те направиха само 1 спускане по-малко от Денис и мен!“, каза Анди на финала с чаша чай в ръка.

„Чувствам се добре и имам сили за още. Сега ще се прибера да разходя кучето и да опразня хладилника. Вероятно когато ме отпусне адреналинът, ще се почувствам смазан, но въпреки това може да направим един билярд“, каза Денис на финала в Банско.

Четиримата се спускаха по пистата средно с около 60 км/ч, а максималната засечена скорост на Анди е 121,1 км/ч! Общо изминатите километри за деня са точно 145.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *